Spory ohledně prospěšnosti nebo závadnosti veganství se vedou velmi dlouhou dobu, já sama jsem se však diskusím na toto téma od počátku své praxe vyhýbala jakožto nestranný pozorovatel. Jelikož nejsem vegan, vegetarián ani vitarián, nicméně se ve své praxi alternativním jídelníčkům podrobně věnuji, můj názor by měl být objektivní. (Stejně tak jako názor jakéhokoli jiného poradce pro výživu, nutričního specialisty či lékaře, opak je ale bohužel často z důvodu nedostatečných znalostí tohoto tématu pravdou.) Níže se pokusím stručně shrnout fakta ohledně veganství, z nichž si sami můžete utvořit závěr.
Je veganství přirozenou stravou pro člověka?
Pokud věříme, že člověk byl v průběhu evoluce lovec, potom musíme uznat, že ne. Skutečnost, že dlouhodobý deficit vitaminu B12 vede k úmrtí, rovněž ukazuje na to, že veganství v současné době ani nemůže být naší přirozenou stravou. To však neznamená, že pestrá veganská strava se suplementací B12 nemůže být zdravá. Rovněž to neznamená, že strava s nadbytkem živočišných tuků je zdravější. Je třeba položit si tedy otázku, zda je nebo může být veganství zdravé, případně zdravější než běžná strava.
Je veganství zdravé?
Pokud máme na mysli veganství poučené, tedy zahrnující suplementaci B12, kombinující rostlinné zdroje aminokyselin a zaměřující se na rostlinné zdroje vápníku, selenu, železa, vitaminu D a jódu, potom můžeme s klidem říct, že ano. Přitom dosáhnout stravy bohaté na výše uvedené prvky není vůbec složité a v praxi to neznamená nic jiného než zdravou a pestrou rostlinnou stravu zahrnující ovoce, zeleninu, luštěniny, obilniny, ořechy, semena, mořské řasy, přírodní minerální vodu a pravidelný pobyt na slunci.
Můžete mi věřit, že vím, o čem mluvím, když řeknu, že tato doporučení vštěpuji denně všem klientům včetně těch masožravých, protože těch se deficity vitaminů a minerálů týkají také. Jinými slovy vegani nejsou jediní, kdo by měl více přemýšlet o svém jídelníčku. Poučení vegani potom naopak mohou jít příkladem běžnému konzumentovi průmyslově zpracovaných potravin a fast foodu, co se prevence civilizačních chorob týče.
Co je na veganství nezdravé?
Pokud pomineme neprozřetelné hazardování se zdravím u veganů, kteří se odmítají zabývat jakýmikoli případnými deficity živin (a těch jistě nebude více než obézních nebo jinak nemocných všežravců pohrdajících zdravou stravou), pak by se patrně dalo označit za nezdravé lpění na myšlence, že každý nevegan je neeticky smýšlející sobec nebo poživačné monstrum, což v důsledku jen zbytečně polarizuje společnost. Respekt a tolerance musí být na obou stranách.
Za nejčastější problém dnešních strávníků z obou táborů považuji absenci nadhledu ve vztahu k jídlu obecně. Jídlo v mnoha případech supluje jiné důležité nehmotné faktory v našich životech, stává se naší závislostí, slabinou, součástí naší identity. Důkazem jsou kromě již zmíněných civilizačních chorob také poruchy příjmu potravy všeho druhu.
Příčinou nezdravého vztahu k jídlu, ať už se jedná o chorobné přejídání, hladovění, posedost zdravou nebo naopak nezdravou stravou, je přitom především dnešní potravinářský průmysl a jeho produkty chudé na živiny, zato bohaté na cukr, sůl, tuk a nejrůznější chemické příměsi. Takzvané junk food se vyskytuje jak v neveganské, tak i ve vegan verzi, protože kde je poptávka, bude vždy i nabídka.
Mýty o veganství
Závěrem bych ráda osvětlila několik častých omylů, které ohledně veganství ve společnosti panují.
- Veganství je vždy etické. Není to pravda, někteří lidé jedí vegansky, protože se na této stravě cítí lépe.
- Veganství je askeze. Stejně tak jako běžná strava, i ta veganská může být pestrá a kaloricky vydatná. Záleží jen na poměru živin a velikosti porcí.
- Veganská strava má málo bílkovin. Opět záleží na velikosti porcí a poměru, v jakém různé potraviny konzumujeme.
- Veganská strava je plná náhražek masa a umělých potravinových doplňků. Plnohodnotnou náhražkou živočišného proteinu je kombinace luštěnin s obilninami. Žádné další náhražky potom již nejsou potřeba, i když například tempeh (tradiční fermentovaný asijský pokrm) může maso chuťově zastoupit v mnoha receptech. Kromě vitaminu B12 není životně nutná jiná suplementace. V případě Čechů (veganů i neveganů) však doporučuji v zimě suplementovat vitamin D.
- Veganská strava neobsahuje esenciální mastné kyseliny. Opak je pravdou. Esenciální mastné kyseliny omega-6 a omega-3 jsou bohatou součástí semen a ořechů. Veganská strava tak může naopak přispět k vyššímu příjmu těchto prospěšných látek.
- Veganství je zdravější. Stejně, jako se nedá prohlásit, že veganství je méně zdravé než běžná strava, nedá se prohlásit ani opak. Veganství skutečně může být nebezpečné, pokud se jedná o jednostrannou stravu bez suplementace B12, ale také skutečně může být zdravější než strava s nadbytkem živočišného tuku.
Konkrétní výživová doporučení týkající se vegetariánské a veganské stravy naleznete pod těmito odkazy:
- Position of the American Dietetic Association: vegetarian diets.
- USDA Food Patterns: Healthy Vegetarian Eating Pattern
- The vegan diet
- Česká veganská společnost
Informace o hubnutí nebo zdravé stravě se dozvíte například v těchto článcích (ale i mnohých dalších v sekci blog):
- Zdravý talíř – praktická pomůcka na lednici
- Změnit od základu jídelníček je snadnější, než myslíte. Jak na to?
- Jak nahradit lepek?
- Jste otrokem nezdravého jídla? Jak se zbavit závislosti…
- Které cukry jsou pro nás nejlepší?
- Živit děti zdravě není tak složité. Příběh mé dcery…
- Jak poznat, že mám orthorexii?
- V čem tkví umění jíst trvale zdravě a zhubnout napořád?
Podívejte se i na má videa
Jste z toho zmatení? Nedozvěděli jste se vše, co by vás zajímalo? Ráda vám s jídleníčkem poradím osobně na individuální konzultaci, nebo přijďte na moje kurzy
Přebírání textů:
- tištěná média — přebírání nezměněných textů je zdarma s podmínkou uvedení zdroje
- online média — je možné pouze přebrat upoutávku v délce perexu nebo jednoho odstavce a pro zbytek textu odkazovat na web www.najimseazhubnu.cz
Foto: AdobeStock