Ať už jíte nebo nejíte vitariánsky, vegetariánsky či vegansky, tento zdravý talíř vám pomůže sestavit si vyvážená jídla po celý den.
Pamatujte, že přirozená strava pro člověka je to, co někde vyrostlo, nebo co má maminku a tatínka. NE to, co vyrobili v továrně.
Základ zdraví je ovoce a zelenina, energii nám dodají obilniny, brambory nebo luštěniny, nejdéle nás zasytí zdravé tuky a stavebními kameny těla jsou kvalitní bílkoviny.
Polovinu talíře ponechte pro ovoce a zeleninu, čtvrt talíře věnujte obilninám, bramborám či luštěninám a čtvrt talíře zaplňte tuky, jako jsou semena, ořechy, ryby, vejce nebo kvalitní maso či mléčné výrobky.
Jezte jídlo v jeho přirozené podobě. Zpracováním se ztrácí živiny a zbývá jen prázdná energie. Vařená strava je někdy stravitelnější, nezapomeňte však ponechat alespoň 60% stravy čerstvé.
Mějte na paměti také kvalitu potravin – u rostlinných potravin jsou lepší farmářské a lokální plodiny, BIO kvalita není nutná (protože nemusí být vždy ani dostupná a také by bylo velmi drahé kupovat vše BIO). Z oblinin preferujte přirozeně bezlepkové druhy před konvenční moderní pšenicí.
Pokud konzumujete i některé živočišné produkty, jako například mléčné výrobky, vejce a maso, na co nejvyšší kvalitu (farmářské sýry, domácí vejce, bio maso) naopak dbejte. Kvalita života a stravy zvířat se v chemickém složení živočišných produktů velmi silně odráží.
Přeji hodně zdraví a samé chutné dobrůtky na vašem stole 🙂