Přestože v porovnání s běžným Čechem jím velmi zdravě, záměrně tu a tam zařazuji do jídelníčku nevhodné potraviny všeho druhu, abych se vyhnula askezi a přehnanému lpění na zdravém jídle. Díky předešlým chybám s dietami totiž už vím, že pro psychiku není dobré si jídlo zakazovat a klást na sebe přehnané nároky. Proto i já potřebuji pravidelný detox. Jak vypadá?
Naše tělo se čistí samo
Možná už víte, že naše tělo má přirozenou samočistící schopnost. Je to úžasný dar od přírody, ale neměli bychom na něj spoléhat příliš. Pokud jíme stravu, která pro naše tělo není přirozená, organismus se po nějakém čase unaví a jeho detoxikační schopnost se snižuje. To, a dnešní životní styl, především vede k civilizačním nemocem.
Moje strava je převážně velmi zdravá, přesto i já občas detox potřebuji. Z nevhodných potravin jím nejčastěji potraviny s obsahem soli (jídla v restauracích, křupky nebo tortilla chipsy) a cukru. Cukr je často obsažen ve vegetariánských pomazánkách, bezlepkovém pečivu nebo ovocné zmrzlině. Příležitostně piji suché víno a když jsem opravdu unavená a musím fungovat, využívám nápojů s obsahem kofeinu.
Vnímejte signály těla
Postupem let jsem si všimla, že můj zdravotní stav je přímo závislý na kvalitě mé stravy. Za poslední roky jsem sice ani jednou nemusela brát antibiotika, případně léky na chřipku, angínu nebo nachlazení, nicméně pokud jsem tělu nedopřála pravidelný detox, ani mně se nevyhnula bolest v krku, lehká rýma nebo zvýšená teplota. Všechny tyto problémy umělo tělo zvládat samo během dvou až tří dnů, ale i tak to byl dostatečný signál ke změně jídelníčku.
Čemu se vyhnout?
V detoxu vždy jako první vyřadím z jídelníčku alkohol a kofein. Chceme-li se detoxikovat, neměli bychom se intoxikovat žádnými drogami. Dále vysadím potraviny s vysokým obsahem soli, cukru a všechny mléčné výrobky. Mléčný cukr laktózu nezvládá trávit 75% populace naší planety, proto bychom se měli zamyslet nad tím, zda je mléko jiných savců pro člověka přirozená potrava, nebo se na tuto stravu člověk postupem času jen částečně adaptoval. Ačkoli netrpím intolerancí laktózy, díky opakovaným pokusům vím, že její konzumace mou imunitu snižuje.
Stejnou zkušenost mám také s konzumací pšeničného lepku, proto se v detoxu také vyhýbám potravinám, které lepek obsahují. A poslední položkou na seznamu nevhodných potravin v detoxu jsou pro mě vejce a maso kromě ryb. Přestože maso je pro člověka zcela přirozená potrava, jeho trávení trvá déle a vyžaduje od organismu hodně energie. Proto pokud maso vysadíme, naše imunita stoupne. Po ukončení detoxu můžeme kvalitní maso do jídelníčku opět vrátit. Rybí maso má zcela jiné složení a díky obsahu omega-3 mastných kyselin může imunitu naopak zvýšit.
Co vlastně jíst?
Pokud máte nyní pocit, že vám toho v jídelníčku moc nezbylo, nezoufejte. I bez soli, cukru, lepku, laktózy, vajec a masa se dá dosyta a chutně jíst! Přečtěte si moje tipy na detoxikační jídelníček:
Ovoce – hodí se k snídani i svačině, mají ho všechny obchody a nevyžaduje žádnou tepelnou úpravu.
Zelenina – hodí se jako příloha k obědu i večeři a můžete ji péct i vařit, takže se nabízí mnoho zajímavých kombinací.
Luštěniny – dodají bílkoviny, zasytí a možná vás dokonce chuťově překvapí. Vyzkoušejte různé druhy. Nejstravitelnější je loupaná červená čočka, cizrna a hrách.
Ořechy, semena – dodají zdravé tuky a dochutí saláty, pomazánky a kaše.
Pseudoobilniny a bezlepkové obilniny – neobsahují lepek a dodají energii. Nejběžnější jsou rýže, pohanka a jáhly. Existuje s nimi mnoho chutných receptů.
Brambory – zachrání vás od hladu a zvládne je tepelně zpracovat i nezkušený kuchař.
Med nebo slad – plně nahradí cukr.
Ryby a plody moře – najdete je v jídelním lístku snad každé restaurace a měli bychom je jíst alespoň dvakrát týdně.
Tempeh – dobře stravitelný sojový výrobek, který v řadě receptů plně nahradí maso.
Ovocné šťávy – extrémně snadno se tráví a obsahují spoustu vitaminů a enzymů. Rychle dodají energii, zaženou chuť na sladké a nastartují imunitu.
Rostlinná mléka – nahradí v receptech mléko nebo smetanu. Kupujte mléka bez obsahu cukru a soli a naopak s přidaným vápníkem. Vyhýbejte se sójovému mléku.
Vzhledem k tomu, že detox není trvalý jídelníček, nemusíte se obávat, že by vašemu zdraví krátkodobé vysazení masa, vajec nebo jogurtů uškodilo. Známky detoxu byste měli začít pozorovat do dvou týdnů a celková doba detoxu může být až měsíc. V případě, že chcete v detoxu pokračovat déle, zaměřte se více na rostlinné potraviny obsahující vápník, jako jsou například mák, mandle, sezam, zelí a brokolice.
Informace o hubnutí nebo zdravé stravě se dozvíte například v těchto článcích (ale i mnohých dalších v sekci blog):
- Jak nahradit lepek?
- Jak se zbavit choré posedlosti jídlem?
- Jak získat pevnou vůli k hubnutí?
- Jak poznat, že mám orthorexii?
- Nesmím jíst, protože…
- Proč tak často hřešíme jídlem? Koloběh selhávání.
- 8 “dietních” pomocníků, kteří nám hatí hubnutí
- V čem tkví umění jíst trvale zdravě a zhubnout napořád?
Podívejte se i na má videa
Jste z toho zmatení? Nedozvěděli jste se vše, co by vás zajímalo? Ráda vám s jídleníčkem poradím osobně na individuální konzultaci, nebo přijďte na moje kurzy
Přebírání textů:
- tištěná média — přebírání nezměněných textů je zdarma s podmínkou uvedení zdroje
- online média — je možné pouze přebrat upoutávku v délce perexu nebo jednoho odstavce a pro zbytek textu odkazovat na web www.najimseazhubnu.cz
Foto: Cecílie Jílková