Agar je přírodní rostlinná želatina s nulovou kalorickou hodnotou, vyráběná z červených mořských řas rodu Floridae a Gelidium.
Agar má tyto vynikající vlastnosti:
- povzbuzuje střevní peristaltiku
- čistí zažívací trakt
- snižuje cholesterol v krvi
- vhodný při hubnutí (nulová kalorická hodnota)
- obsahuje železo, jód a vápník
- je protizánětlivý
Oproti živočišné želatině má agar dokonce lepší želírovací schopnosti a navíc jde o potravinu zásadotvornou. Agar lze použít k výrobě nejrůznějších dezertů. Přestože se agar musí povařit, jde s ním kombinovat nejrůznější raw ingredience.
Fíkový agar dezert (viz obrázek):
- 2 šálky mletých mandlí
- 1/2 šálku strouhaného kokosu
- 5-7 datlí
- pomerančová šťáva
- 200g sušených fíků
- 1 PL agarového prášku
- sirup z agáve
- skořice
Datle nakrájíme nadrobno a zakapeme šťávou z pomeranče, aby změkly. Rozmixujeme je a smícháme s mletými mandlemi a kokosem, až vznikne hutné těsto.
Formu vhodného rozměru (plastová vanička na jídlo) vyložíme potravinovou fólií a natlačíme do ní těsto. Fíky nakrájíme na plátky a naskládáme těsně vedle sebe na těsto, aby tvořily jednolitou vrstvu.
Agar rozmícháme v půl litru vody, za stálého míchání přivedeme k varu a minutu povaříme. Necháme zchladnout asi na 40°C – při této teplotě agar začíná tuhnout. Vnícháme trochu skořice a sirup z agáve dle chuti. Můžeme také přidat trochu pomerančové šťávy. Rychle jej vylijeme na připravený základ z těsta a fíků a vložíme do chladničky ztuhnout. Poté pomocí fólie vyklopíme z formy a nakrájíme na kostky. Hotovo 🙂
Další agarová inspirace:
Dobrou chuť 🙂