Pokud jste tuto zemi, vzdálenou dvanáct hodin letu, zatím nenavštívili, možná vás zaujme tento článek. Protože o Kubě jako takové a o jejích obyvatelích bude pojednávat jiný text, zaměřuji se nyní pouze na informace týkající se čerstvého tropického ovoce, případně jiných místních potravin.
Ať už budete v Havaně, v nějakém menším městečku či na venkově, všude platí pravidlo, že získat na Kubě jídlo je složitější než v „civilizovanějších“ krajích. Pokud se chystáte na cestu vnitrozemím, či jen na delší procházku do města, připravte si s sebou raději svačinku.
Ne že by bylo na Kubě jídla málo, ale nefungují zde žádné řetězce a často se může stát, že v místním obchodě či stánku nebudou mít zrovna to, co chcete jíst. Kubánci nijak zvlášť nefandí racionální stravě.
Ovoce je k sehnání především u stánkařů – a to jak v hlavním městě, tak na venkově. Nelze však počítat s tím, že v době, kdy na vás přijde hlad, bude zrovna nějaké ovoce v dosahu. (Každopádně rum mají všude a po několika hodinách hladu to může být vítaný zdroj energie :))
Ceny ovoce se různí dle místa, kde se právě nacházíte. Tak jako vše, i ovoce vyjde daleko dráž v Havaně než na venkově (cena v Havaně může být mnohokrát vyšší). Všude je ale povoleno smlouvat a v Havaně je to opravdu na místě. Když prodejce pozná, že nejste naivní, začne se k vám chovat s větším respektem. Doporučuji také veškeré neznámé druhy ovoce, které kupujete, ochutnat, zda jsou plody zralé. Na venkově vám ochutnat dají většinou automaticky, ve městě si o to občas budete muset říct.
Nejpříjemnější nákupy ovoce jsem si užila po cestě vnitrozemím během zastávek u venkovanů, kteří při zvuku blížícího se auta přistupují k silnici a zvedají do výšky to ovoce, které zrovna mají na prodej. Ti, kteří mohou nabídnout více druhů, mívají také u silnice prkenné stánečky, kde vysedávají s přáteli a klábosí. Obecně platí, že lidé mimo Havanu jsou milejší a komunikace s nimi je osobnější. (Ačkoli ve srovnání s „typickou českou vřelostí“ je i havanský kubánec chodící otevřená náruč :))
Všimla jsem si, že pestrost druhů ovoce je větší na venkově než ve městě. Ve městě běžně dostanete citrusy, několik druhů banánů, ananas, mango, papáju a samozřejmě zeleninu. Na venkově můžete ochutnat i méně známé druhy ovoce, o kterých jste doposud neměli třeba ani potuchy. Prodejci vám samozřejmě ochotně prozradí název ovoce, je ovšem otázka, zda vám název ve španělštině něco řekne. (Anglicky venkované mluví většinou špatně nebo vůbec.) Zde je několik méně známých druhů (zleva): Mansana pera (nenašla jsem jiný název), Níspero (Masaranduba, Sapodilla), Guanábana (Soursop, Graviola), Piña de ratón (Bromelia pinguin, Wild Pineapple), Platano indio (Red Dacca banana), Guava (Psidium guajava), Canistel (Pouteria campechiana).
Co se týče stravování v hotelech, je lepší si zjistit předem, který hotel nabízí kvalitní stravu. Potom není problém dobře se najíst i v rámci hotelového stravování. V rámci bufetových stolů je vždy čerstvé ovoce, někdy i čerstvé ovocné šťávy. Velmi mi také zachutnala kubánská zelená rajčata 🙂
Všudy přítomné kokosové palmy zajišťují stálý přísun kokosových ořechů a není tedy problém sehnat kokos jak ve městě, tak u venkovanů či na pláži. Ani při podrobném výslechu kubánců jsem však nezískala informaci, jak se zvenku pozná, který ořech se už dá jíst a který bude jen na šťávu: „Zralý kokos zvenku nepoznáš, to poznali snad jen nějací naši předci. Prostě kokos rozlouskneš a vidíš!“ 🙂
Při zakoupení zralého kokosu vám prodejce nejdřív kokos otevře a nechá vás vypít šťávu. Potom vám jádro naporcuje. V rámci zralých kokosů je samozřejmě možné narazit i na ty trochu mladší s měkčí dužinou. Kokosy na pití, které můžete dostat například na pláži, jsou mladé a dužinu ještě nemají. Šťáva je lehká do žaludku a velmi svěží. Neobsahuje tuk a nemá klasickou kokosovou příchuť.
Kubánské čerstvé ovoce možná nevypadá tak skvostně jako to z našich obchodů, ale je zcela přirozené, což potvrzuje nejvíce jeho sladká chuť bez štiplavosti. Přestože některé plody budou kyselejší než u nás, nejedná se o štiplavou kyselost, ale spíše o sladkou chuť mísící se jakoby s citrónovou příchutí. To se týká všeho ovoce, všechny druhy banánů nevyjímaje. A několik fotek na závěr 🙂
Přebírání textů
- tištěná média — přebírání nezměněných textů je zdarma s podmínkou uvedení zdroje
- online média — je možné pouze přebrat upoutávku v délce perexu nebo jednoho odstavce a pro zbytek textu odkazovat na web www.najimseazhubnu.cz