K čemu je dobré odšťavňování? Svým klientům vždy říkám, že je to taková první pomoc. Jste nemocní a nemáte chuť k jídlu? Čerstvá šťáva vaše tělo nijak nezatíží, takže mu zbydou síly bojovat s chorobou, ale současně vám dodá důležité živiny. Nemají vaše děti rády zeleninu? V ovocno-zeleninovém freshi si její chuti ani nevšimnou. Navíc tak do nich dostanete více vitaminů, než kdybyste je nutili jíst velké saláty nebo množství ovoce. V neposlední řadě jsou čerstvé šťávy účinné v boji proti volným radikálům (snižují riziko rakoviny), zvyšují imunitu a hubne se po nich 🙂
Osobně spíše nedoporučuji dospělým lidem nadměrně popíjet samotné ovocné šťávy. Ovoce je nejpřirozenější jíst celé, jak ho příroda vytvořila – tedy včetně vlákniny, která zabraňuje rychlému vstřebávání glukózy ze střeva do krve. Odborně se tomu říká glykemický index. A právě ten bychom se měli všichni snažit držet na nízké úrovni – šetříme tak naši slinivku, která potom zbytečně neplýtvá inzulínem, a současně předcházíme častým pocitům hladu, chutím na sladké a tvorně tukových zásob. Glykemický index ovocné šťávy ale snížíte, když současně sníte například pár oříšků nebo semínek. Zdravé tuky také zpomalí vstřebávání glukózy.
Pro pravidelnou konzumaci doporučuji odšťavňovat především zeleninu. Jelikož však ne každý má rád šťávu ze samotného celeru (včetně mě), kompromisním řešením jsou právě ovocno-zeleninové šťávy. Neobsahují tolik cukrů a současně si perfektně pochutnáte. Přínosy pro zdraví jsou u čerstvých šťáv prokazatelné. Šťávy můžete používat pro detoxikaci těla, místo svačinky, na dodání vitality, či jen tak, pokud vám doma přebývá pár kilo mrkve 🙂
Pro mnohé lidi je překvapením, že je možné pít čerstvé šťávy k jídlu. Když se nad tím však zamyslíte, je to logické, protože čerstvé šťávy nejsou pití, ale jídlo 🙂 Jejich hustota je vyšší než hustota vody, a proto je tělo tráví stejně jako potravu – i když o něco kratší dobu. Já osobně konzumuji čas od času čerstvé šťávy k snídani nebo svačině, v kombinaci s tuhou potravou.
Hlavní čtyři druhy zeleniny vhodné k odšťavňování jsou tyto: mrkev, červená řepa, okurka, řapíkatý celer. Níže naleznete tipy pro chutné zeleninovo-ovocné šťávy, které vás celkově ozdraví a ještě si na nich skvěle pochutnáte 🙂
Mrkev
Karotenoidy a z nich zejména betakaroten jsou z hlediska zdravotních účinků mrkve látkami nejcennějšími. Z karotenoidů lidské tělo syntetizuje vitamin A, který hraje stěžejní úlohu při fungování imunitního systému. V létě jsme atakováni informacemi o nutnosti dostatečného příjmu betakarotenu, aby se naše kůže lépe vyrovnávala s negativními účinky slunečního záření. Místo chemických tablet, které doporučuje reklama, stačí denně sníst jednu mrkev. Už od nejútlejšího věku slýcháme, že mrkev je dobrá na oči. V pozadí opět stojí vitamín A, jehož nedostatek v potravě se projevuje až šeroslepostí.
Mrkev obsahuje i významné množství selenu. Jeho nedostatek se podepisuje na oslabení nervové soustavy zejména při reakcích na stres, na nesprávném fungování kardiovaskulární soustavy a na snížené mužské plodnosti. Zapomínat na mrkev by neměli ani ti, kteří trpí revmatickými záněty kloubů a močovými kameny. Dále se doporučuje při léčbě ischemické choroby srdeční a hlavně při léčbě následků infarktu myokardu. Cenné látky z ní získávají těhotné ženy a kojící matky.
Mrkvová šťáva je velmi sladká (obzvlášť z domácí či bio mrkve), a tak ji řada lidí pije bez přidání ovoce. Pokud však chcete vyzkoušet kombinaci s ovocem, doporučuji klasickou kombinaci mrkev – jablko, na kterou jsme zvyklí z mrkvového salátu, nebo kombinaci mrkev – pomeranč, či mrkev – mandarinka.
Červená řepa
Řepa obsahuje důležité minerální látky jako draslík, hořčík, železo, jod, mangan, zinek a má i vysoký obsah vitaminů C a E.
• Podporuje kardiovaskulární systém – její barvivo rozšiřuje věnčité tepny a zpevňuje stěnu vlásečnic.
• Snižuje krevní tlak (pijte 2 šálky šťávy denně).
• Posiluje imunitní systém.
• Povzbuzuje činnost žaludku a tvorbu žluči.
• Pomáhá po rekonvalescenci, při borelióze a klíšťové encefalitidě.
• Má pozitivní vliv na zrak.
• Zbavuje střeva jedovatých látek (denně 150 ml šťávy) a odstraňuje zácpu.
• Pomáhá při ateroskleróze (doporučuje se 50 – 100 ml syrové šťávy denně).
• Dodává pružnost a lesk pleti, vlasům a nehtům.
• Vyvolává optimističtější náladu.
Je plná kyseliny listové (šťáva z jedné řepy obsahuje 34 % doporučené denní dávky), která je také důležitá pro těhotné ženy, protože pomáhá eliminovat vrozené vady a podporuje správný vývoj mozku ještě nenarozených dětí.
Jelikož vařením ztrácí řepa obsah užitečných látek, doporučuje se jíst hlavně syrovou řepu nebo z ní vylisovanou šťávu. Osvědčená kombinace je řepa – mrkev – pomeranč. Chutné však je v kombinaci s řepou i sladké jablko.
Okurka
Okurky obsahují enzym erepsin, který štěpí bílkoviny a zabíjí bakterie a parazity ve střevech. A k tomu ještě navíc umí střeva čistit od usazenin. Jejich využití v nízkokalorických odtučňovacích dietách podporuje kyselina tartronová, která zabraňuje přeměně škrobů v organismu na tuky. Vysoký obsah vody a vhodný poměr draslíku a sodíku způsobuje, že okurky dokážou pročistit ledviny a orgány, které odvádějí moč z těla.
Tím, že mají odvodňovací účinky, vyplavují okurky škodlivé látky z tkání. Proto se okurky doporučují i lidem trpícím dnou. Navíc mají dobrý vliv i na krevní tlak. Slupka obsahuje antioxidanty a protein peroxidázu, který nejen působí jako antioxidant, ale zlepšuje stav nemocných cukrovkou a omezuje nebezpečí srdečních chorob. Nezapomeňte však před jídlem okurku důkladně omýt ve vlažné vodě (a to i v případě domácí či bio okurky).
Bude to sice znít divně, ale vynikající kombinace pro čerstvou šťávu je okurka – jablko a dokonce i okurka – pomeranč 🙂
Řapíkatý celer
Řapíkatý celer posiluje činnost ledvin, podporuje činnost pohlavních žláz, je vhodný při artritidě, revmatismu a dně. Taktéž při nervových slabostech, neboť snižuje množství stresových hormonů a tím uklidňuje nervy.
Pro velice nízký obsah kalorií a vysoký obsah výživných látek je výbornou dietní zeleninou i skvělou součástí zdravé stravy. Je vynikajícím zdrojem vitamínu C. Dále obsahuje bílkoviny, vlákninu, vitamín B1, vitamín B2, karoten, draslík, sodík, vápník, fosfor, železo, hořčík a jiné. Jeho specifickou chuť a vůni vytváří éterický olej.
Samotná šťáva z řapíkatého celeru je opravu nic moc, ale pokud použijete kombinaci celer – ananas či celer – hroznové víno, zjistíte, že chuť je ihned lepší. Poměr celeru a ovoce si nadávkujte dle chuti. Můžete také přidat sladké jablko 🙂
Ke všem zmíněným kombinacím můžete přidat pár kapek citronu či zázvor.
Nejdůležitěší je si zdravé jídlo užívat, takže přeji dobrou chuť! 🙂
Přebírání textů
- tištěná média — přebírání nezměněných textů je zdarma s podmínkou uvedení zdroje
- online média — je možné pouze přebrat upoutávku v délce perexu nebo jednoho odstavce a pro zbytek textu odkazovat na web www.najimseazhubnu.cz