Tak tohle je další raw nepečená pizza, tentokrát s fermentovaným kešu sýrem a sladkou cibulí 🙂
Ingredience na 1 menší placku:
- 200g jednozrnky (případně pohanky)
- 4 PL chia semínek
- 1 PL psillia
- 1/2 citronu (šťáva)
- 2-3 PL sirupu z agáve
Kešu sýr:
- šálek kešu
- probiotika
- voda
Obloha:
- 1 menší cibule
- 2 PL datlového sirupu
- 1/2 citronu (šťáva)
- čerstvá bazalka nebo oregano
- slunečnicové semínko
Jednozrnku propláchneme a namočíme na dva dny (průběžně 3x vyměníme vodu a propláchneme). Poté necháme proschnout na čisté utěrce a rozprostřeme na pečící papír. Sušíme na 42°C do sucha. (Pokud používáme pohanku, stačí ji namáčet jen přes noc. Zbytek postupu je shodný.)
Kešu ořechy namočíme přes noc do vody. Ráno vodu vylijeme, ořechy propláchneme a nasypeme do nádoby na mixování nebo food processoru. Přidáme malé množství vody a rozmixujeme na kaši. Kaši přelijeme do misky a vmícháme probiotika. Probiotika můžeme použít v kapslích, v prášku společně s vlákninou nebo lze použít kombucha. Dle mé zkušenosti nejrychleji pracují probiotika v kapslích (vmíchejte obsah 3 kapslí), u nichž stačí několik hodin, aby se ořechy zakysaly. Misku ponechejte na teplém místě zakrytou utěrkou. Že je sýr hotov, poznáte podle kyselé chuti a zkypřené struktury 🙂
Když je jednozrnka suchá, pomeleme ji v mlýnku na kávu nebo výkonném mixéru na mouku.
Cibuli nakrájíme na plátky a rozebereme na kolečka. Namočíme ji do marinády z citrónové šťávy a sirupu a rozprostřeme na pečící papír. Sušíme na 42°C do vláčna.
Mouku z jednozrnky smícháme s psilliem a na prášek rozemletým chia semínkem. Zakapeme šťávou z citronu, sirupem z agáve a hněteme. Dle potřeby přidáme pár kapek vody, aby se těsto nedrolilo (ale pozor, abyste ho neudělali příliš řídké). Můžeme ochutnávat, případně přisolit, nebo naopak přidat sirup z agáve nebo citron. Rozvlálíme na placku (já válím přes potravinovou fólii, aby se těsto nelepilo na váleček) a vyřízneme kolo (jako formu můžete použít optimálně velký talíř). Odřezky po krajích použijeme na zvýšené okraje pizzy. Placku sušíme na 42°C, dokud nemá odpovídající vláčnou konzistenci jako tradiční hotová pizza (stačí cca 1 hodina).
Když je placka hotová, potřeme ji kešu sýrem, poklademe cibulí, posypeme semínkem a bylinkami. Dobrou chuť 🙂