Tahle raw nepečená pizza se žampiony je téměř k nerozeznání od té tradiční 🙂
Ingredience na jednu menší placku:
- 200g jednozrnky (případně pohanky)
- 4 PL chia semínek
- 1 PL psillia
- 1/2 citronu (šťáva)
- 2-3 PL sirupu z agáve
Tomatový dip:
- 1 menší rajče
- 1-2 sušená rajčata (suchá, ne v oleji)
- špetka oregana
Na ozdobení:
- 3 žampiony
- 5 cherry rajčátek
- pár lísků čerstvé bazalky
- pár koleček cibule
- pár nudliček žluté kapie
- 1/2 citronu (šťáva)
- 1 PL sirupu z agáve
Jednozrnku propláchneme a namočíme na dva dny (průběžně 3x vyměníme vodu a propláchneme). Poté necháme proschnout na čisté utěrce a rozprostřeme na pečící papír. Sušíme na 42°C do sucha. (Pokud používáme pohanku, stačí ji namáčet jen přes noc. Zbytek postupu je shodný.)
Žampiony nakrájíme na plátky a zakapeme citrónem a sirupem z agáve. Necháme v lednici přes noc marinovat. Když je jednozrnka suchá, pomeleme ji v mlýnku na kávu nebo výkonném mixéru na mouku. Cherry rajčátka nakrájíme na kolečka a společně s kolečky cibule necháme sušit při teplotě 42°C do vláčna.
Mouku z jednozrnky smícháme s psilliem a na prášek rozemletým chia semínkem. Zakapeme šťávou z citronu, sirupem z agáve a hněteme. Dle potřeby přidáme pár kapek vody, aby se těsto nedrolilo (ale pozor, abyste ho neudělali příliš řídké). Můžeme ochutnávat, případně přisolit, nebo naopak přidat sirup z agáve nebo citron. Rozvlálíme na placku (já válím přes potravinovou fólii, aby se těsto nelepilo na váleček) a vyřízneme kolo (jako formu můžete použít optimálně velký talíř). Odřezky po krajích použijeme na zvýšené okraje pizzy. Placku sušíme na 42°C, dokud nemá odpovídající vláčnou konzistenci jako tradiční hotová pizza.
Na usušenou placku rozetřeme dip, který jsme si vyrobili rozmixováním rajčete se sušenými rajčaty a oregánem. Poklademe sušenými cherry rajčátky, kolečky cibule, žampiony, bazalkou a nudličkami kapie (ty můžete nakrouhat škrabkou). Hotovo 🙂