Kdo by čekal, že může železo chutnat tak dobře? Kopřivové raw krekry s příchutí česneku, kmínu a shoyu omáčky vás překvapí 🙂
Kopřiva je zcela výjimečným zdrojem železa a je o ní známo, že hladina železa v krvi po její konzumaci rychle stoupá. Pomáhá také při alergiích a ekzémech, čistí cévy od aterosklerotických změn, snižuje krvácivost, zvyšuje imunitu a pomáhá proti hemeroidům.
Kopřivu sbíráme v čistém prostředí mimo dopravní ruch, pokud možno dalko od měst. Zajímají nás jen horní patra mladých kopřiv, zbytek rostliny už je příliš tuhý pro konzumaci. Lístky můžeme nechat po nasbírání v lednici trochu ovadnout do druhého dne. Žahavost kopřivy se zcela ztratí během mixování.
Na 1 plech:
- 100g čerstvých mladých kopřiv
- 1 zelená paprika nebo kapie
- 40g slunečnicového semínka
- 1 PL jablečeného octa
- 2 PL nama shoyu omáčky
- 2 velké stroužky česneku
- 2 velké PL kokosového cukru
- 1/2 PL kmínu
- 4 PL chia semínek
- sůl dle chuti (nemusí být)
Do mixéru nakrájíme papriku a přidáme kopřivu, ocet, semínka, shoyu omáčku, kmín a prolisovaný česnek. Vše rozmixujeme do hladké kašičky a ještě přidáme cukr, případně sůl dle chuti. Směs přeneseme do misky a ručně vmícháme chia semínka.
Sušící podložku vymažeme pár kapkami kokosového oleje. Směs namažeme na podložku, aby vznikla jednolitá placka o výšce cca 3 mm. Sušíme cca 8 hodin v sušičce na program Raw nebo v horkovzdušné troubě na 42°C, poté placku překopíme jiným plechem či roštem a otočíme ji tak na rub. Sušící podložku opatrně odloupneme a pokračujeme v sušení cca další 3 hodiny.
Během sušení se ze sušičky line pronikavá kopřivová vůně, ale výsledná placka takto už vonět nebude. Suchá placka by měla být křehká a křupavá. Nakrájíme ji na požadované tvary a hotovo 🙂