Vosí hnízda – nebo také Včelí úly – je snadné vyrobit v RAW podobě díky otevíracím formičkám, ze kterých jde cukroví krásně vyklopit. V tomto receptu si můžete vyhrát s barvami těsta a náplněmi 🙂
Do těsta je použita sušená moruše, o níž si můžete přečíst více v receptu na Marokánky. Dále zde používáme medjool datle, které koupíte na farmářských nebo vánočních trzích, v prodejnách typu Stodola či Frutapura, případně v arabských prodejnách (například Chezamis, Spálená 15, Praha 1), nebo na internetu.
Ingredience na 14 hnízd:
- 140g kešu ořechů (+ 7 navíc)
- 80g sušené moruše
- 2 PL sušené nebo čerstvé citrónové kůry
- 4 PL pomerančové šťávy
- 40g strouhaného kakaového másla
- špetka soli (nemusí být)
- 7 medjool datlí
- 3 lžičky raw kakaa
- 45g máku
- trochu pravé vanilky (lusk)
Kešu ořechy umeleme na prášek. Totéž uděláme s moruší. Přidáme citronovou kůru, případně sůl a vše smícháme. Zakápneme pomerančovou šťávou a uhněteme těsto. Kakaové máslo rozpustíme ve vodní lázni a zahněteme do těsta.
Tři datle vypeckujeme a smícháme s kakaem. Medjool datle jsou tak měkké, že je nemusíte sekat ani mixovat. Těsto z nich snadno vyhnětete pouze rukama. Kousek usušeného vanilkového lusku rozemeleme na prášek (nebo použijeme dřeň z lusku) a vmícháme do datlové pasty.
Čtyři datle smícháme s mletým mákem a uhněteme rukama těsto. Nyní máme hotové jak základní světlé těsto, tak tmavé makové těsto a také čokoládovou náplň s datlemi. Polovinu hnízd kombinujeme půl napůl s makovým těstem – střídavě plníme formičky světlým a tmavým těstem – a druhou polovinu „nadíváme“ čokoládovou pastou, do které ještě zatlačíme kešu oříšek nebo jeho část. Dáme ztuhnout do lednice, kde následně i skladujeme v otevřené nádobě. Hotovo 🙂