Domácí raw vodní kefír je zdrojem kvalitních probiotik bez použití mléka.Vyrábí se velmi snadno pomocí Tibi krystalů (japonské mořské krystaly), což jsou skutečná živá zrnka, která během procesu rostou a množí se. K životu jim stačí voda a nějaké sladidlo (med, kokosový cukr, sirup z agáve apod.).
Kefír má sladkou perlivou chuť připomínající Vineu. Na jeho výrobu není nutné nijak dohlížet, Tibi krystaly všechnu práci s kefírem udělají za vás 🙂
Tibi krystaly je možné zakoupit přes internet od běžných lidí, kteří je také pěstují a již se jim natolik rozmnožily, že se o ně mohou podělit. Já jsem si Tibi krystaly objednala od paní Dany Hrnčiarikové.
Léčivé účinky vodního kefíru jsou popisovány jako velmi široké. Probiotika v kefíru se starají o zdraví naší střevní mikroflóry, a tím o naši imunitu. Narozdíl od těch kupovaných jsou však domácí probiotika životaschopnější a lépe se ve střevě rozmnožují. Více o účincích vodního kefíru se můžete dozvědět na internetu.
Na 1/2 l kefíru:
- 3-4 PL Tibi krystalů
- 1/2 l vody (stačí kohoutková)
- 1/2 – 1 PL medu/kokosového cukru/sirupu z agáve
- 3 rozinky (nebo 1 datle, fík, kousek sušeného manga, ananasu apod.)
Tibi krystaly propláchneme na sítku (může být kovové, ale některé zdroje uvádějí, že o něco lepší je plastové) studenou vodou. Do půlitrové sklenice si připravíme studenou vodu s rozmíchaným medem nebo jiným přirozeným sladidlem (kromě Stévie, ta nebude fungovat). Krystaly vysypeme do vody a přidáme pár rozinek, případně jiného sušeného nesířeného ovoce, nejlépe v bio kvalitě. Sklenici zlehka uzavřeme, ale uzávěr nedotahujeme, aby mohl z kefíru během kvašení unikat oxid uhličitý, který krystaly produkují. (V případě, že potřebujete kefír prevážet, naplňte sklenici jen do dvou třetin a uzávěr pevně dotáhněte.) Někteří lidé přidávají ještě tlustší kolečko oloupaného citronu, ale není to nutné. Záleží na vaší chuti, výsledný nápoj je s citronem kyselejší.
Kefír necháme kvasit jeden až dva dny v pokojové teplotě. Poté jej zcedíme přes sítko a konzumujeme. (Před konzumací můžeme vychladit.) Tibi krystaly propláchneme a celý postup můžeme opakovat. Trvanlivost kefíru skladovaného v lednici je velmi dlouhá.
Tip: Nenechávejte Tibi kvasinky pracovať déle než 3 měsíce. Ponechte je odpočinout 2 až 3 týdny ve sladkém nálevu v lednici při teplotě 3-9°C.
Upozornění pro řidiče: Kefír může obsahovat 2-3% alkoholu 🙂
Foto: www.sirda.cz