• Home
  • O mně
    • O mně
    • Kontakt
  • Blog
  • Recepty
  • Poradna
  • Kurzy
    • Večerní kurzy
    • Dvoudenní pobytové kurzy
    • Léčba poruch příjmu potravy
  • Videa
  • Knihy
  • Apka

Vodní kefír

vodni-kefir1

Domácí raw vodní kefír je zdrojem kvalitních probiotik bez použití mléka.Vyrábí se velmi snadno pomocí Tibi krystalů (japonské mořské krystaly), což jsou skutečná živá zrnka, která během procesu rostou a množí se. K životu jim stačí voda a nějaké sladidlo (med, kokosový cukr, sirup z agáve apod.).

Kefír má sladkou perlivou chuť připomínající Vineu. Na jeho výrobu není nutné nijak dohlížet, Tibi krystaly všechnu práci s kefírem udělají za vás 🙂

Tibi krystaly je možné zakoupit přes internet od běžných lidí, kteří je také pěstují a již se jim natolik rozmnožily, že se o ně mohou podělit. Já jsem si Tibi krystaly objednala od paní Dany Hrnčiarikové.

Léčivé účinky vodního kefíru jsou popisovány jako velmi široké. Probiotika v kefíru se starají o zdraví naší střevní mikroflóry, a tím o naši imunitu. Narozdíl od těch kupovaných jsou však domácí probiotika životaschopnější a lépe se ve střevě rozmnožují. Více o účincích vodního kefíru se můžete dozvědět na internetu.

Na 1/2 l kefíru:

  • 3-4 PL Tibi krystalů
  • 1/2 l vody (stačí kohoutková)
  • 1/2 – 1 PL medu/kokosového cukru/sirupu z agáve
  • 3 rozinky (nebo 1 datle, fík, kousek sušeného manga, ananasu apod.)

Tibi krystaly propláchneme na sítku (může být kovové, ale některé zdroje uvádějí, že o něco lepší je plastové) studenou vodou. Do půlitrové sklenice si připravíme studenou vodu s rozmíchaným medem nebo jiným přirozeným sladidlem (kromě Stévie, ta nebude fungovat). Krystaly vysypeme do vody a přidáme pár rozinek, případně jiného sušeného nesířeného ovoce, nejlépe v bio kvalitě. Sklenici zlehka uzavřeme, ale uzávěr nedotahujeme, aby mohl z kefíru během kvašení unikat oxid uhličitý, který krystaly produkují. (V případě, že potřebujete kefír prevážet, naplňte sklenici jen do dvou třetin a uzávěr pevně dotáhněte.) Někteří lidé přidávají ještě tlustší kolečko oloupaného citronu, ale není to nutné. Záleží na vaší chuti, výsledný nápoj je s citronem kyselejší.

Kefír necháme kvasit jeden až dva dny v pokojové teplotě. Poté jej zcedíme přes sítko a konzumujeme. (Před konzumací můžeme vychladit.) Tibi krystaly propláchneme a celý postup můžeme opakovat. Trvanlivost kefíru skladovaného v lednici je velmi dlouhá.

Tip: Nenechávejte Tibi kvasinky pracovať déle než 3 měsíce. Ponechte je odpočinout 2 až 3 týdny ve sladkém nálevu v lednici při teplotě 3-9°C.

Upozornění pro řidiče: Kefír může obsahovat 2-3% alkoholu 🙂

Foto: www.sirda.cz

« Nori dort
Dort se sušeným ovocem a jahodami »

Dárkové kupony

Darujte konzultaci nebo výživový plán.

Spolupráce

Atranet.cz

Přístroje pro výrobu receptů - sušičky ovoce, mixéry a odšťavňovače dodává obchod Atranet.cz


lifefood.cz

Raw potraviny všeho druhu - Lifefood.cz


CyberChimps WordPress Themes

©ecilie 2013

Tyto webové stránky používají soubory cookie k Vašemu většímu pohodlí a kvůli analytice návštěvnosti. Nikoli pro jakýkoli marketing. Předpokládáme, že s použitím cookies souhlasíte, ale pokud si přejete, můžete analytická cookies zamítnout.

Přijímám Odmítám
Nastavení Cookies