• Home
  • O mně
    • O mně
    • Kontakt
  • Blog
  • Recepty
  • Poradna
  • Kurzy
    • Večerní kurzy
    • Dvoudenní pobytové kurzy
    • Léčba poruch příjmu potravy
  • Videa
  • Knihy
  • Apka

Vodní kefír

vodni-kefir1

Domácí raw vodní kefír je zdrojem kvalitních probiotik bez použití mléka.Vyrábí se velmi snadno pomocí Tibi krystalů (japonské mořské krystaly), což jsou skutečná živá zrnka, která během procesu rostou a množí se. K životu jim stačí voda a nějaké sladidlo (med, kokosový cukr, sirup z agáve apod.).

Kefír má sladkou perlivou chuť připomínající Vineu. Na jeho výrobu není nutné nijak dohlížet, Tibi krystaly všechnu práci s kefírem udělají za vás 🙂

Tibi krystaly je možné zakoupit přes internet od běžných lidí, kteří je také pěstují a již se jim natolik rozmnožily, že se o ně mohou podělit. Já jsem si Tibi krystaly objednala od paní Dany Hrnčiarikové.

Léčivé účinky vodního kefíru jsou popisovány jako velmi široké. Probiotika v kefíru se starají o zdraví naší střevní mikroflóry, a tím o naši imunitu. Narozdíl od těch kupovaných jsou však domácí probiotika životaschopnější a lépe se ve střevě rozmnožují. Více o účincích vodního kefíru se můžete dozvědět na internetu.

Na 1/2 l kefíru:

  • 3-4 PL Tibi krystalů
  • 1/2 l vody (stačí kohoutková)
  • 1/2 – 1 PL medu/kokosového cukru/sirupu z agáve
  • 3 rozinky (nebo 1 datle, fík, kousek sušeného manga, ananasu apod.)

Tibi krystaly propláchneme na sítku (může být kovové, ale některé zdroje uvádějí, že o něco lepší je plastové) studenou vodou. Do půlitrové sklenice si připravíme studenou vodu s rozmíchaným medem nebo jiným přirozeným sladidlem (kromě Stévie, ta nebude fungovat). Krystaly vysypeme do vody a přidáme pár rozinek, případně jiného sušeného nesířeného ovoce, nejlépe v bio kvalitě. Sklenici zlehka uzavřeme, ale uzávěr nedotahujeme, aby mohl z kefíru během kvašení unikat oxid uhličitý, který krystaly produkují. (V případě, že potřebujete kefír prevážet, naplňte sklenici jen do dvou třetin a uzávěr pevně dotáhněte.) Někteří lidé přidávají ještě tlustší kolečko oloupaného citronu, ale není to nutné. Záleží na vaší chuti, výsledný nápoj je s citronem kyselejší.

Kefír necháme kvasit jeden až dva dny v pokojové teplotě. Poté jej zcedíme přes sítko a konzumujeme. (Před konzumací můžeme vychladit.) Tibi krystaly propláchneme a celý postup můžeme opakovat. Trvanlivost kefíru skladovaného v lednici je velmi dlouhá.

Tip: Nenechávejte Tibi kvasinky pracovať déle než 3 měsíce. Ponechte je odpočinout 2 až 3 týdny ve sladkém nálevu v lednici při teplotě 3-9°C.

Upozornění pro řidiče: Kefír může obsahovat 2-3% alkoholu 🙂

Foto: www.sirda.cz

« Nori dort
Dort se sušeným ovocem a jahodami »

Dárkové kupony

Darujte konzultaci nebo výživový plán.

Spolupráce

Atranet.cz

Přístroje pro výrobu receptů - sušičky ovoce, mixéry a odšťavňovače dodává obchod Atranet.cz


lifefood.cz

Raw potraviny všeho druhu - Lifefood.cz


CyberChimps WordPress Themes

©ecilie 2013

Tyto webové stránky používají soubory cookie k Vašemu většímu pohodlí a kvůli analytice návštěvnosti. Nikoli pro jakýkoli marketing. Předpokládáme, že s použitím cookies souhlasíte, ale pokud si přejete, můžete analytická cookies zamítnout.

Přijímám Odmítám
Souhlasím s používáním následujících souborů cookie:
Deklarace souboru cookie O souborech cookie
Nezbytné (0) Marketing (0) Analytics (0) Předvolby (0) Nezařazeno (0)
Potřebné soubory cookie pomáhají vytvořit web použitelný tak, že umožní základní funkce, jako je navigace na stránce a přístup k zabezpečeným oblastem webu. Web nemůže bez těchto souborů cookie pracovat správně.
Soubory cookie tohoto typu nejsou používány.
Marketingové soubory cookie slouží ke sledování návštěvníků na webových stránkách. Záměrem je zobrazit reklamy, které jsou relevantní a které se týkají individuálního uživatele, a tím hodnotnější pro vydavatele a inzeráty třetích stran.
Soubory cookie tohoto typu nejsou používány.
Soubory cookie služby Analytics pomáhají vlastníkům webů porozumět tomu, jak návštěvníci komunikují s weby shromažďováním a hlášením informací anonymně.
Soubory cookie tohoto typu nejsou používány.
Soubory cookie předvoleb umožňují webu zapamatovat si informace, které mění způsob chování nebo vzhledu webu, například upřednostňovaný jazyk nebo oblast, ve které se pracujete.
Soubory cookie tohoto typu nejsou používány.
Neklasifikované soubory cookie jsou soubory cookie, které se v procesu klasifikují, společně s poskytovateli jednotlivých souborů cookie.
Soubory cookie tohoto typu nejsou používány.
Soubory cookie jsou malé textové soubory, které mohou webové stránky využívat k zefektivnění práce uživatele. Podle zákona můžeme soubory cookie ukládat do vašeho zařízení, pokud jsou nezbytně nutné pro provoz těchto stránek. Pro všechny ostatní typy souborů cookie potřebujeme váš souhlas.
Nastavení Cookies