Těžko naleznete lepší rostlinný zdroj vápníku ve formě dezertu, než právě tento vegan raw puding bez cukru. Jedna porce (170g) dezertu obsahuje více než polovinu denní dávky vápníku, třetinu dávky vlákniny, avšak současně pouze 16g sacharidů a z toho nulový obsah cukru. Puding je tedy vhodný i pro paleo dietu. Mák je proslaven svým vysokým obsahem vápníku, a to mnohonásobně vyšším, než má mléko.
Porce pudingu obsahuje přibližně 1300kJ, a je tedy vhodná jako sytá svačinka, či naopak menší snídaně 🙂
Na 1 porci (170g):
- 50g bílého máku (může být i tmavý, ale světlou barvu vám zajistí pouze bílý)
- 20g sušeného Irského mechu
- 1 PL steviolu
- 1/2 lžičky pravé vanilky (Lifefood)
- 1 lžička raw kakaa (Lifefood)
- 200ml vody
Irský mech dobře propláchneme pod proudem vlažné vody a následně namočíme na několik hodin do mísy s vodou, aby řasa změkla a zkřehla. Většinou stačí mech namočit přes den nebo přes noc. Mísu zvolte opravdu velkou, aby měl mech dost prostoru, protože ve vodě mnohonásobně nabyde.
Když je mech nabobtnalý, rozmixujeme ho s 200ml studené vody do zcela hladké pasty. Pastu nalijeme do uzavíratelné skleněné nádoby a necháme ztuhnout v lednici. Na výrobu pudingu budeme potřebovat 200g tohoto gelu. (Zbytek si uschovejte pro jiné použití, gel je možné skladovat v chladu až tři týdny.) Gel rozmixujeme s umletým mákem (nejlepší je mák umlet pomocí elektrického mlýnku na kávu) a steviolem. Polovinu směsi odebereme a zbytek rozmícháme s kakaem a vanilkou. Vanilku lze přidat též do světlé poloviny směsi, ale bude to na úkor bílé barvy.
Do průhledné nádoby lžící vkládáme nejprve tmavou a poté světlou část pudingu. Můžeme ozdobit ořechy, semínky nebo dle vlastní fantazie. Uschováme do chladu (zde puding vydrží cca tři dny), anebo ihned podáváme. Hotovo 🙂