• Home
  • O mně
    • O mně
    • Kontakt
  • Blog
  • Recepty
  • Poradna
  • Kurzy
    • Večerní kurzy
    • Dvoudenní pobytové kurzy
    • Léčba poruch příjmu potravy
  • Videa
  • Knihy
  • Apka

Štrůdl se švestkami a mákem

20140914_114131_Android (Medium)Nepečený raw štrůdl je vynikající zdravá a dietní lahůdka, kterou nepohrdnou ani všežravci všeho druhu 🙂

Základem placky i náplně jsou odšťavněná jablka, ale náplň je ještě ozvláštněná BIO sušenými švestkami a BIO mákem (oboje od Countrylife).  Vy můžete samozřejmě použít libovolné suroviny, např. rozinky nebo vlašské ořechy.  Jelikož je ale placka štrůdlu také jablečná, doporučuji právě proto zvolit náplň chuťově trochu jinou. Já jsem zvolila jen jemnou příchuť švestek a máku, ale vy můžete dát třeba dvojnásobné množství těchto ingrediencí na úkor jablek. Nevažte se, odvažte se! 🙂

Štrůdlu na ozdobu nejvíc sluší sekané raw pistácie (Lifefood), ale chuťově se budou skvěle hodit i vlašské ořechy či mandle.

Na 1 štrůdl:

  • 16 jablek
  • 2 banány
  • 1 PL chia semínek
  • 8 PL medu/sirupu z agáve
  • skořice dle chuti
  • 100g BIO sušených švestek (Countrylife)
  • 4 PL BIO máku (Countrylife)
  • 5 kapek kokosového oleje

Odšťavníme 8 jablek, šťávu vypijeme a drť rozmixujeme se 2 banány, cca 6 PL medu, 1 PL chia semínek (semínka můžete a nemusíte předem rozemlít) a skořicí dle chuti. Těsto rovnoměrně rozetřeme na silikonovou podložku nebo pečící papír, který jsme předtím vymazali pouze cca 5 kapkami kokosového oleje. Snažte se těsto rozetřít všude stejně vysoké (několik mm) a také se držet obdélníkového tvaru jako na obrázku níže. Sušíme v sušičce na program Raw nebo v horkovzdušné troubě na 42°C asi 10-11 hodin. Cílem je pevná, soudržná, avšak pružná placka, která se při ohýbání neláme. Kraje budou patrně sušší než střed, ale to je normální.

Pro náplň odšťavníme dalších 8 jablek a drť rozmixujeme se 100g sušených švestek a 4 PL čerstvě mletého máku. Kdo chce výraznější chuť náplně, přidá švestek nebo máku víc. Také je možné do mixéru přidat rozinky, skořici a vlašské ořechy. Pokud byste použili rozinky nebo ořechy celé či sekané, můžete mít potom problém při krájení štrůdlu, protože tepelně neupravené přísady jsou tvrdší než pečené. Řešením je tedy obé předem namočit, nicméně je třeba počítat s tím, že voda z přísad rozředí náplň a štrůdl může mít tendenci rozměknout.

Placku položíme na potravinovou fólii a pokapeme ji lžící medu/sirupu. Rovnoměrně rozetřeme po celé šířce placky, čímž učiníme těsto přilnavějším k náplni a také vláčnějším. Následuje vrstva náplně, ale ponechte si volný horní okraj těsta, jako na obrázku níže. Placku zavineme podobně jako štrůdl (nikoli tedy jako roládu) a dbáme na to, abychom přitom těsto tiskli k náplni a nevznikaly nám uvnitř vzduchové tunely. Pokud nám po zavinutí přečnívá kus placky, jednoduše ji zastříhneme nůžkami 🙂

Závin je možné ihned podávat (krájet ostrým nožem pilovacím pohybem, nůž může být navlhčený vodou), nebo ho pevně zabalíme do fólie a necháme v lednici 30-60 min. odležet. Hřbet štrůdlu pokapeme 1 PL medu/sirupu a posypeme sekanými ořechy nebo jiným zdobením. Hotovo 🙂



« Banánový sendvič s jablečnou pěnou
Špagety s mango-paprikovou omáčkou »

Dárkové kupony

Darujte konzultaci nebo výživový plán.

Spolupráce

Atranet.cz

Přístroje pro výrobu receptů - sušičky ovoce, mixéry a odšťavňovače dodává obchod Atranet.cz


lifefood.cz

Raw potraviny všeho druhu - Lifefood.cz


CyberChimps WordPress Themes

©ecilie 2013

Tyto webové stránky používají soubory cookie k Vašemu většímu pohodlí a kvůli analytice návštěvnosti. Nikoli pro jakýkoli marketing. Předpokládáme, že s použitím cookies souhlasíte, ale pokud si přejete, můžete analytická cookies zamítnout.

Přijímám Odmítám
Souhlasím s používáním následujících souborů cookie:
Deklarace souboru cookie O souborech cookie
Nezbytné (0) Marketing (0) Analytics (0) Předvolby (0) Nezařazeno (0)
Potřebné soubory cookie pomáhají vytvořit web použitelný tak, že umožní základní funkce, jako je navigace na stránce a přístup k zabezpečeným oblastem webu. Web nemůže bez těchto souborů cookie pracovat správně.
Soubory cookie tohoto typu nejsou používány.
Marketingové soubory cookie slouží ke sledování návštěvníků na webových stránkách. Záměrem je zobrazit reklamy, které jsou relevantní a které se týkají individuálního uživatele, a tím hodnotnější pro vydavatele a inzeráty třetích stran.
Soubory cookie tohoto typu nejsou používány.
Soubory cookie služby Analytics pomáhají vlastníkům webů porozumět tomu, jak návštěvníci komunikují s weby shromažďováním a hlášením informací anonymně.
Soubory cookie tohoto typu nejsou používány.
Soubory cookie předvoleb umožňují webu zapamatovat si informace, které mění způsob chování nebo vzhledu webu, například upřednostňovaný jazyk nebo oblast, ve které se pracujete.
Soubory cookie tohoto typu nejsou používány.
Neklasifikované soubory cookie jsou soubory cookie, které se v procesu klasifikují, společně s poskytovateli jednotlivých souborů cookie.
Soubory cookie tohoto typu nejsou používány.
Soubory cookie jsou malé textové soubory, které mohou webové stránky využívat k zefektivnění práce uživatele. Podle zákona můžeme soubory cookie ukládat do vašeho zařízení, pokud jsou nezbytně nutné pro provoz těchto stránek. Pro všechny ostatní typy souborů cookie potřebujeme váš souhlas.
Nastavení Cookies