Nepečený raw štrůdl je vynikající zdravá a dietní lahůdka, kterou nepohrdnou ani všežravci všeho druhu 🙂
Základem placky i náplně jsou odšťavněná jablka, ale náplň je ještě ozvláštněná BIO sušenými švestkami a BIO mákem (oboje od Countrylife). Vy můžete samozřejmě použít libovolné suroviny, např. rozinky nebo vlašské ořechy. Jelikož je ale placka štrůdlu také jablečná, doporučuji právě proto zvolit náplň chuťově trochu jinou. Já jsem zvolila jen jemnou příchuť švestek a máku, ale vy můžete dát třeba dvojnásobné množství těchto ingrediencí na úkor jablek. Nevažte se, odvažte se! 🙂
Štrůdlu na ozdobu nejvíc sluší sekané raw pistácie (Lifefood), ale chuťově se budou skvěle hodit i vlašské ořechy či mandle.
Na 1 štrůdl:
- 16 jablek
- 2 banány
- 1 PL chia semínek
- 8 PL medu/sirupu z agáve
- skořice dle chuti
- 100g BIO sušených švestek (Countrylife)
- 4 PL BIO máku (Countrylife)
- 5 kapek kokosového oleje
Odšťavníme 8 jablek, šťávu vypijeme a drť rozmixujeme se 2 banány, cca 6 PL medu, 1 PL chia semínek (semínka můžete a nemusíte předem rozemlít) a skořicí dle chuti. Těsto rovnoměrně rozetřeme na silikonovou podložku nebo pečící papír, který jsme předtím vymazali pouze cca 5 kapkami kokosového oleje. Snažte se těsto rozetřít všude stejně vysoké (několik mm) a také se držet obdélníkového tvaru jako na obrázku níže. Sušíme v sušičce na program Raw nebo v horkovzdušné troubě na 42°C asi 10-11 hodin. Cílem je pevná, soudržná, avšak pružná placka, která se při ohýbání neláme. Kraje budou patrně sušší než střed, ale to je normální.
Pro náplň odšťavníme dalších 8 jablek a drť rozmixujeme se 100g sušených švestek a 4 PL čerstvě mletého máku. Kdo chce výraznější chuť náplně, přidá švestek nebo máku víc. Také je možné do mixéru přidat rozinky, skořici a vlašské ořechy. Pokud byste použili rozinky nebo ořechy celé či sekané, můžete mít potom problém při krájení štrůdlu, protože tepelně neupravené přísady jsou tvrdší než pečené. Řešením je tedy obé předem namočit, nicméně je třeba počítat s tím, že voda z přísad rozředí náplň a štrůdl může mít tendenci rozměknout.
Placku položíme na potravinovou fólii a pokapeme ji lžící medu/sirupu. Rovnoměrně rozetřeme po celé šířce placky, čímž učiníme těsto přilnavějším k náplni a také vláčnějším. Následuje vrstva náplně, ale ponechte si volný horní okraj těsta, jako na obrázku níže. Placku zavineme podobně jako štrůdl (nikoli tedy jako roládu) a dbáme na to, abychom přitom těsto tiskli k náplni a nevznikaly nám uvnitř vzduchové tunely. Pokud nám po zavinutí přečnívá kus placky, jednoduše ji zastříhneme nůžkami 🙂
Závin je možné ihned podávat (krájet ostrým nožem pilovacím pohybem, nůž může být navlhčený vodou), nebo ho pevně zabalíme do fólie a necháme v lednici 30-60 min. odležet. Hřbet štrůdlu pokapeme 1 PL medu/sirupu a posypeme sekanými ořechy nebo jiným zdobením. Hotovo 🙂