Stále častěji mi chodí dotazy týkající se doporučení vhodných kuchyňských spotřebičů pro výrobu RAW jídel. Nečekejte, že budu dělat reklamu jakékoli firmě, v tomto článku se zaměřím jednoduše na obecná doporučení, dle kterých pro vás nebude složité si vybrat vhodný spotřebič 🙂
Když jsem začínala s RAW stravou, neměla jsem doma nic kromě ponorného mixéru. Dnes, poté, co jsem vytvořila mnoho speciálních receptů a poté, co jsem pracovala v RAW restauraci, kde jsem vyráběla jídla ve velkém množství, již v mé kuchyni přibyl odšťavňovač, stolní mixér, sušička a elektrický mlýnek na kávu. Z následujících řádků pochopíte proč 🙂
Mixéry
Většina receptů na smoothie, krémy, pomazánky, polévky a dorty počítá s tím, že máte doma stolní mixér, nejlépe velmi výkonný stolní mixér (s výkonem stoupá samozřejmě také cena). Je nutné si ho pořizovat? Jak se to vezme…
Jediné, co bez výkonného stolního mixéru vůbec nezvládnete vytvořit, je ořechové máslo a zmrzlina z mraženého ovoce. Vše ostatní nějak zvládnete. Takže otázka zní: Budete chtít vytvářet ořechové máslo a zmrzlinu? Potom potřebujete opravdu výkonný stolní mixér.
Ano, s ponorným mixérem nebudou smoothie, pomazánka nebo krém sametově jemné. Ani ořechové mléko nebude patrně tak hodnotné, protože nerozmixujete ořechy tak efektivně. Ale to neznamená, že tyto pokrmy budou k ničemu. Jde čistě o váš komfort. Je-li pro vás toto kritérium důležité, pořiďte si co nejvýkonnější stolní mixér. V opačném případě postačí kvalitní ponorný.
Před časem jsem „uvařila“ můj starý ponorný mixér, když jsem s ním sekala namáčené sušené fíky. Poté jsem si pořídila vítěze ze spotřebitelského testu ponorných mixérů. Tento umí (ač má o polovinu nižší výkon) rozsekat nejen sušené fíky a kupodivu i ořechy (ale na ty používám raději stolní mixér nebo mlýnek), ale dělá i velmi jemné polévky, krémy a všelicos. Pokud tedy trochu zapátráte, můžete pořídit spotřebič, kde poměr cena-výkon je o dost výhodnější než u výkonných stolních mixérů 🙂
Pokud si však chcete dopřát komfort sametových krémů a smoothie či ořechových másel nebo zmrzliny, zainvestujte do kvalitního stolního mixéru. V tomto případě ale sázejte na osvědčenou kvalitu, nesnažte se najít něco levného. Levný stolní mixér nebude nikdy tak výkonný. Jeho výkon může být srovnatelný nebo dokonce i nižší než u ponorného mixéru. Mezi fanoušky raw stravy (kteří patří mezi fajnšmekry, co se týče mixování) jsou vyhlášené dvě značky velmi kvalitních mixérů. Jedna absolutní top značka a druhá kvalitou srovnatelná, o polovinu levnější. Obě značky již lze zakoupit u nás v ČR. Cena levnější značky začíná od 7000kč, dražší značka vás přijde na částku okolo na 17000kč. V zahraničí jsou ceny nižší, ale spotřebiče nemusí mít správnou elektrickou zástrčku.
Abych to shrnula: Pokud chcete výhody stolního mixéru, nešetřete. Pokud chcete ušetřit, zvolte kvalitní ponorný mixér. Čtěte spotřebitelské testy a recenze kupujících. NIKDY nestrkejte prsty do mixéru, pokud je v síti. Čím výkonnější mixér, tím snadněji usekne celý prst, zcela bez legrace…
Odšťavňovače
Jsou čtyři druhy odšťavňovačů:
- odstředivé
- šnekové
- dvouhřídelové
- mechanické
Nejméně efektivní jsou obecně odstředivé odšťavňovače. Nejvíce efektivní jsou obecně šnekové a dvouhřídelové odšťavňovače. Je ale velmi důležité, co konkrétně budete zpracovávat. Ne každý odšťavovač je totiž vhodný na kterékoliv ovoce či zeleninu. Proto je důležité si ujasnit, co budete nejvíce odšťavňovat – měkké plody, tvrdé plody, mrkev, bobule, nebo listy? V popisu odšťavňovačů najdete informaci, které plodiny odšťavňují nejlépe.
Obecně vzato odstředivé odšťavňovače dobře zpracují běžné suroviny: mrkev, řepu, celer, jablka, citrusy, ananas, okurku apod. Bubolovité ovoce a listy nemá smysl v odstředivce odšťavňovat a je lepší tyto plodiny rozmixovat nebo jíst celé. Šťáva z odstředivých přístrojů je více napěněná a rychleji mění svoji barvu díky prudší oxidaci (každopádně se doporučuje konzumovat každou šťávu do 15ti minut od odšťavnění). Všechny fresh bary používají z finančních a časových důvodů odstředivé odšťavovače, takže šťávu z tohoto typu přístrojů jistě znáte. Cena kvalitní odstředivky začíná okolo 4000kč.
Kdo chce mít šťávu s minimálním obsahem vlákniny a vzduchu (a nevadí mu o něco málo delší doba přípravy šťávy), sáhne spíše po šnekovém nebo dvouhřídelovém odšťavňovači. Šťáva z nich je chuťově i vzhledem lepší a na povrchu pouze jemně zpěněná. O těchto odšťavňovačích se říká, že díky tomu, že oddělí větší procento vlákniny než odstředivky, separují tím i pesticidy a další nežádoucí látky v této vláknině obsažené. Také se říká, že šnekové a dvouhřídelové odšťavňovače získávají z plodiny více enzymů a vitaminů. Žádné konkrétní studie a tabulky na toto téma však nejsou k mání.
Dvouhřídelové odšťavňovače jsou efektivnější než šnekové, ale hůře se čistí. Cena kvalitního šnekového odšťavňovače začíná okolo 8000kč. Cena kvalitního dvouhřídelového odšťavňovače začíná okolo 11000kč.
Mechanické odšťavovače jsou nejlevnější (a přitom o něco efektivnější než odstředivky) ale jejich obsluha je samozřejmě pracná…
Množství šťávy z různých druhů odšťavňovačů je různé, záleží na konkrétní značce, typu a druhu odšťavňované plodiny. Obecně se dá říct, že kvalitní odstředivka udělá stejné množství šťávy jako ostatní typy.
Shrnutí: pokud chcete nejvyšší kvalitu šťávy, připlaťte si a zvolte šnekový nebo dvouhřídelový odšťavňovač. Pokud chcete ušetřit, vyberte co nejkvalitnější odstředivku. Pokud máte strach z pesticidů, budete muset kupovat co nejkvalitnější ovoce a zeleninu, což může vaše náklady o něco navýšit. Příprava štávy bude trvat řádově pouze vteřiny, ale bude přitom více hluku.
Určitě by vás při výběru mělo zajímat, zda je drť po odšťavnění ve vámi zvoleném odšťavňovači optimálně suchá pro použití do různých receptů. Byla by škoda drť nevyužít. Všechny tyto informace je dobré ověřovat v referencích kupujících (internetová diskusní fóra, Facebook atd.). Na internetu také existují stránky, kde najdete recenze a srovnání různých odšťavňovačů. Na Youtube.com lze nalézt i videa, kde můžete vidět spotřebiče v akci (často jde o srovnání dvou různých značek). Jedno takové video naleznete i na mém YouTube kanálu Najím se a zhubnu.
Sušička
Mám zkušenost se sušením v horkovzdušné troubě i profesionální sušičce. Spotřeba elektřiny je u trouby vyšší, takže pokud budete chtít konzumovat pravidelně sušené ovoce, zeleninu, placky, chleby, sušičku si pořiďte.
První, co vás musí při koupi sušičky zajímat, je regulace teploty. Pokud nejste schopni kontrolovat teplotu, nemá sušička pro raw stravu význam. Proto pečlivě ověřte, zda vámi zvolená sušička umí sušit pod 42°C.
Tvar levnějších sušiček bývá kruhový, což je například při výrobě raw chleba, štrůdlu nebo palačinek jistá nevýhoda – jde však jen o vaše pohodlí. Chytrý kuchař si nějak poradí 🙂
Dalším kritériem při výběru by asi měla být spotřeba elektrické energie, protože sušička poběží v kuse většinou několik hodin, občas i celou noc, někdy dokonce i celý den.
Pokud hodláte sušit opravdu často a opravdu ve velkém (několik plat najednou), zvolte spíše hranatou sušičku s větším objemem. Cena bude ale začínat kolem 6000kč (bez časovače) nebo kolem 10000kč (s časovačem).
U kruhových sušiček s regulací teploty se minimální cena pohybuje už od 1000kč, ale kvalita může být různá. V tomto případě opět dejte na reference kupujících.
Mlýnek na ořechy a semena
Pokud něco budete při výrobě raw jídel opravdu nutně potřebovat, bude to jednoznačně elektrický mlýnek. Kdo má výkonný stolní mixér, může mlýnek postrádat, ale já osobně bych si jej pořídila i tak, protože práce s ním je jednodušší, pomele i velmi malá množství surovin a jedná se o velmi malou investici.
Mlýnek budete používat na všechny ořechy a semínka. Především na lněné semínko, mák a chia semínko. Mlýnek ale skvěle umele například i kustovnici, kokos, moruši, koření všeho druhu. Já do něj dokonce dávám občas sekané datle, křížaly a další „mokřejší“ věci.
Mlýnek seženete většinou pod názvem „elektrický mlýnek na kávu“ a jeho cena se pohybuje již od 400kč dle značky a typu. Doporučuji ale vybrat nějaký kvalitnější (cca okolo 600kč), abyste po týdnu „neuvařili“ motorek. Velmi kvalitní mlýnky se pohybují okolo 1000kč.
V každém případě je nutné naučit se poznat fázi, kdy se mlýnek příliš zahřívá, a přerušit práci. Mokřejší ořechy (např. vlašské) se velmi brzy lepí na nože a okraje mlýnku. Stejně tak hrozí přehřátí, pokud mlýnek přeplníte. Řešením je mlet obsah přerušovaně. Celkový čas umletí obsahu však nikdy nepřekročí řádově vteřiny či desítky vteřin, jedná se o velmi efektivní spotřebič 🙂
Doufám, že vám tento text pomůže při výběru vhodných pomocníků do kuchyně a přeji hodně zábavy při výrobě zdravých dobrot! 🙂
Přebírání textů
- tištěná média — přebírání nezměněných textů je zdarma s podmínkou uvedení zdroje
- online média — je možné pouze přebrat upoutávku v délce perexu nebo jednoho odstavce a pro zbytek textu odkazovat na web www.najimseazhubnu.cz