Raw křupavé chipsy jako pohoštění pro návštěvy, mlsání k televizi nebo jako zdravá svačinka 🙂
Na 1 misku:
- 80g slunečnicového semínka
- 2 větší mrkve
- 1/2 PL oregana
- 1 PL chia semínka
Protože jsem vyráběla slunečnicové mléko, zbyla mi drť, kterou by bylo škoda vyhodit. Zvlášť, pokud je z organických klíčených slunečnicových semínek. Takovou dobrotu si nedopřávám každý den, proto jsem hned přemýšlela, jak by řekl spisovatel Jan Neruda: „Kam s ním?“ 🙂
Chipsy by šly udělat i z celého slunečnicového semínka, ale drť také bohatě postačí. Pokud tedy chcete mít dva produkty z jedné dávky semínek (80g), nejprve vyrobte dle výše odkazovaného receptu mléko a teprve poté použijte zbylou kašičku (ne příliš vlhkou nebo mírně prosušenou) na výrobu chipsů.
Drť ze semínek rozmixujeme s mrkví (mrkev neprve nakrájejte na kostičky nebo nastrouhejte) a s oreganem. Poté vmíchejte do kaše chia semínko a hmotu přeneste na sušící podložku. Já používám silikonové podložky do sušičky, ale je možné použít obyčejný pečící papír. Ten bych ale pro jistotu vymazala cca čtyřmi kapkami kokosového oleje.
Těsto snadno vyválíme přes potravinovou folii. Díky folii se nám totiž těsto na váleček nelepí a placka je rovnoměrně tlustá. Někdo folií obaluje váleček, to jsem já však nezkoušela. Zkrátka folii jen na těsto položím a válím přes ni 🙂
Placku sušíme v sušičce na program Raw nebo v horkovzdušné troubě na 42°C 10 hodin. Že nám placka komplet popraská, je správně – vzniknou tak malé křupavé kousky, které chutnají opravdu výborně… Hotovo 🙂