Když jsem objevila na našem trhu kešu v raw kvalitě, zaradovala jsem se. Běžně se raw kešu u nás sehnat nedají, takže používání klasických pražených kešu vnímám vždy jako určitý kompromis v raw stravě. Raw kešu si uchovávají více enzymů a bez pražení neutrpí nenasycené mastné kyseliny, které snižují hladinu cholesterolu v krvi. Dalšími prospěšnými živinami v kešu jsou například hořčík, železo, zinek a vitamíny A, B1 a E.
Možná jste slyšeli nebo četli, že kešu ořechy nelze konzumovat syrové, protože jsou jedovaté. Samotná kešu jádra jedovatá nejsou. Jedovatý je olej mezi jádrem a skořápkou. Ten obsahuje toxin urushiol. Při ručním loupání kešu se postupuje opatrně a pomalu, aby oříšek nebyl tímto olejem kontaminován. Proto se produkce raw kešu tolik prodražuje.
Raw kešu jsou opravdu lahodné jemné chuti a mají perfektní máslovou konzistenci. To dodá krémům, pomazánkám nebo zmrzlinám luxusní chuť. V tomto receptu si ukážeme přípravu základního krému, který je možné dochutit na slano či na sladko dle potřeby a fantazie. Přidáním Irského mechu dosáhnete nadýchané a pevné konzistence, snížíte energetickou hodnotu a dodáte minerály a další zdraví prospěšné prvky.
Na 1 misku krému:
- 100g raw kešu (Lifefood)
- 100ml studené vody
- 3 – 4 PL gelu z Irského mechu
Gel z Irského mechu si připravíme dle postupu z receptu: Čokoládový dort s Irským mechem. Kešu nahrubo nasekáme v mixéru či najemno umeleme v mlýnku. Poté rozmixujeme s vodou nejprve na nižší a poté na nejvyšší otáčky do zcela hladkého krému. Přidáme gel z Irského mechu a ještě chvíli mixujeme na nejvyšší rychlost. Tím je základní krém hotov.
V této podobě se hodí jako smetana do omáček, polévek apod. Pokud přidáme med nebo sirup, můžeme krém použít jako šlehačku na dezerty, ovocné poháry, palačinky, zmrzliny a další dobroty. Ve slané úpravě (například přidáním česneku a bylinek) se krém hodí jako pomazánka na raw krekry, placky, do zeleninových salátů nebo jako náplň nadívaných rajčátek.