Raw křupky z květáku s příchutí sezamu se hodí jako občerstvení pro návštěvy nebo jako zdravé zobání u filmu 🙂
Příchuť sezamu vytvoříme pomocí raw tahini, které se vyrábí bez použití soli a bez tepelné úpravy.
Na 1 plech:
- 400 – 500g květáku
- 2PL raw tahini
- 1/2 – 1PL jablečného octa
- 1/2PL shoyu omáčky
- 1/2PL sirupu z agáve/medu
- cca 2PL vody
Květák nakrájíme na cca 7mm široké plátky a nasypeme do misky. Promícháním se plátky rozdělí na menší dílky, případně můžeme větší kousky nalámat nebo nakrájet na menší. Ve sklenici smícháme tahini s ostatními ingrediencemi dle chuti a podle potřeby naředíme vodou. Výsledná konzistence by měla být vláčná a lepkavá asi jako med. Chuť zálivky může být více kyselá nebo více sladká či slaná dle toho, v jakém poměru jednotlivé složky smícháme. Uvedený poměr je jen pro inspiraci.
Tuto zálivku nalijeme na květák a dobře promícháme. Rozprostřeme na sušící plát, případně na pečící papír a sušíme v sušičce na program Raw nebo v horkovzdušné troubě na 42°C 5-7 hodin. Průběžně ochutnáváme, dokud nám konzistence nevyhovuje. Křupky mohou být vláčnější i křupavější, to záleží jen na vás. Hotovo 🙂