Jaký máte názor na vitaminové doplňky stravy?
Mnohé fungují, ale základem by měla být zdravá strava. Někteří lidé si bohužel pletou zdravou stravu se suplementy, jedí nezdravě a k tomu si kupují drahé suplementy v domnění, že se tím zachrání. Tak to ale nefunguje.
Na druhou stranu je známá věc, že vitamíny v potravě v současnosti klesají. Lidský organismus má však stále stejně vysoké potřeby jako dřív. Jsme matičkou přírodou nějak designováni a když nemáme potřebné živiny, dostaví se různé zdravotní problémy.
Které vitaminy nám mohou nejčastěji chybět?
Teď po zimě především vitamín D. Někteří lidé chodí za tmy do práce, za tmy z práce. Celoročně žijeme uvnitř a málo chodíme na slunce. V létě u moře získáme zásoby vitamínu D na zimu, ale do vánoc je zásoba pryč. V zimě se slunci pochopitelně moc nevystavujeme. V našich zeměpisných podmínkách nemůžeme celoročně získat dost vitamínu D ze slunce. Kdo nekonzumuje velké množství ryb, měl by raději vitamin D suplementovat.
Jednou na jaře jsem měřila hladinu vitamínu D asi stovce pacientů a pouze tři z nich ji měli v normě. A všichni ti tři lidé byli v zimě u moře. Ti ostatní byli na čtvrtině doporučené normy, někdy i méně.
Dá se nějak vizuálně poznat, že nám vitamin D chybí?
Ano. Pokud vidíte bledou tvář, když se podíváte do zrcadla, tak máte vitaminu D pravděpodobně málo. Pokud pracujete v kanceláři a nechodíte dost na slunce, je to nabíledni.
Jakou formu suplementu bychom měli zvolit?
Ideální je fermentovaný olej z tresčích jater, který obsahuje vitaminu D významné množství. V podstatě je to jediný přírodní zdroj, který doopravdy obsahuje optimální denní dávku vitaminu D. Bohužel je ale problém tento olej sehnat v přirozené podobě.
A co běžný rybí tuk?
Prodávají se různé druhy rybího tuku, takže je třeba si přečíst složení. Některý rybí tuk obsahuje hlavně omega-3 mastné kyseliny. V jiných druzích bývá dodáván i vitamin D, nikoli však v nějaké vysoké dávce.
Má smysl suplementovat syntetický vitamin D?
Dle mého názoru je to lepší než nic. Já osobně používám Vigantol. Impulzem bylo, když jsem naší rodině změřila v březnu hladinu vitaminu D. Všichni jsme se nacházeli kdesi v minimálních neměřitelných hodnotách. A to i syn, který byl rok předtím u moře. Nyní kapu celé rodině při večeři do jídla Vigantol a funguje to. Uvědomuji si, že je to kompromisní řešení, ale nemocnost to opravdu výrazně snížilo. Dcera, která měla vždy sníženou imunitu, je od té doby v podstatě zdravá, případně onemocní velmi banálním způsobem.
Jak dlouho je potřeba vitamin D suplementovat?
Získat normální hladinu vitaminu D trvá zhruba půl roku suplementace Vigantolem v létě a o něco déle v zimě. Testovaní pacienti spotřebovali v průměru tři lahvičky Vigantolu, než se vyšplhali na optimální hodnoty.
Je reálné získat od svého lékaře Vigantol?
Ano, je. V případě, že by vám lékař Vigantol předepsat nechtěl, nabídněte se, že to zaplatíte. Lahvička stojí sedmdesát korun.
Nehrozí riziko předávkování?
Pokud budete v zimě brát 2000 jednotek denně a nebudete současně užívat fermentovaný olej z tresčích jater, tak nehrozí. V případě, že byste si chtěli být optimální dávkou jisti, nechte si na začátku suplementace změřit hladinu vitamínu D. Je možné, že to váš lékař nebude chtít udělat, protože je to vyšetření relativně drahé, ale je možné je uhradit z vlastních peněz a jsou to dobře investované peníze.
A co třeba vitamín K2? Zdá se, že toho máme také nedostatek.
Vitamin K2 přivádí vápník na místa, kam patří. Pokud někdo suplementuje vápník samotný a bez pohybu, může si přivodit zácpu, ucpat cévy a vyrobit ledvinové kameny. Měli bychom se hýbat, aby byly kosti motivovány vápník ukládat. Druhá věc je, že tělo ke správné distribuci vápníku potřebuje právě K2 a již zmíněný vitamin D. Rozumnější suplementy dnes obsahují kombinaci, kde je K2 a D vitamin, bór, mangan, plus nějaké stopové prvky.
Tradičním přírodním zdrojem vitaminu K2 jsou výrobky z nepasterizovaného mléka od zvířat krmených zelenou trávou a také jejich tuky. Zejména na jaře a brzy v létě. Takže nejvhodnější je májové máslo, lůj, husí sádlo, smetana, žloutky od slepic, které běhaly venku a zobaly červy i trávu. Ale tyto potraviny aby dnes člověk pohledal s lucernou za bílého dne.
Jaké jsou možnosti přírodních zdrojů K2 pro vegany?
Velké množství K2 obsahuje sojový fermentovaný sýr natto. K2 je také obsažen v kvašené zelenině, tzv. pickles.
Jak poznáme při koupi například máslo s obsahem K2?
Takové máslo je žluté. Čím žlutější, tím lépe. Žlutá barva znamená, že zvíře jedlo zelenou trávu. Karoten z této stravy způsobí žlutou barvu tuku. Veškerá dnešní velkoprodukce však staví na dokrmování zvířat náhražkami, žluté máslo tedy v běžných obchodech (a často ani u farmářů) neseženete.
Jedná se tedy o stejný princip, jako když člověk, který konzumuje hodně karotenu, získá oranžovou barvu kůže?
Ano, tělo si reguluje vstřebávání a příjem živin. Přebytek karotenu se ukládá do podkožního tuku a člověk je žlutý až oranžový.
Dá se tedy říct, že má takový člověk dostatek vitaminu A?
Karoten není vitamin A, to si musíme uvědomit. Vitamin A si musíme v těle z karotenu nejprve konvertovat. A někteří lidé nejsou konverze schopni, například lidé s hypofunkcí štítné žlázy nebo kojenci a malé děti, pro ně je vitamin A podmíněně esenciální, což znamená, že ho musí přijímat přímo. Vitamín A je pouze v živočišných potravinách nebo suplementech. Bezpečnější je samozřejmě přijímat ho v živočišných potravinách, tam se nelze předávkovat.
Takové případy stojí patrně za dnešní nedůvěrou v syntetické suplementy.
Je to možné. Také je však potřeba brát s rezervou přehnaná varování ohledně různých výživových doplňků. Ve srovnání s tím, jaké příšerné chemikálie se volně prodávají v lékárnách a nikdo vás nevaruje před předávkováním paracetamolem nebo jinými věcmi, je třeba si uvědomit ono klasické latinské „qui bono“. Kdo má z toho prospěch? Kdo potřebuje, abychom měli málo vitaminů? Abychom churavěli?
Takže mně osobně přijde absurdní nápis na celaskonu, který má 100mg v tabletce, že doporučená denní dávka je 100mg a nepřekračujte tuto dávku. Lidé tomu věří a bojí se. Když někomu řeknu: „Berte pět gramů céčka,“ diví se. Totéž se týká D vitaminu.
Máte tedy za to, že nižší dávky vitaminu C nemají účinek?
Myslím, že reálná potřeba je mnohem vyšší, než máme doporučeno. Zmíněná doporučená denní dávka 100mg denně postačí tak na to, abyste nedostali manifestní kurděje, aby vám úplně nepřestaly fungovat mitochondrie. Ale rozhodně to není dávka, která vás udrží v zimě zdravými. Bylo by naivní si myslet, že člověk s dlouhodobým deficitem C vitaminu vyřeší virózu dvěma celaskony denně. Pokud chcete mít rychlý efekt, tak při nemoci musíte jít se spotřebou na gramy. Někdy až nad deset gramů denně, což získáte pouze syntetickou podobou.
Vitamin C si náš organismus neskladuje a musíme ho neustále pravidelně přijímat, protože má velmi krátký poločas rozpadu. Naši předkové si vitamin C zajišťovali jezením klasického kvašeného zelí. Vitamin C vzniká fermentací (kvašením) a klíčením. To je nejpřirozenější suplementace. Pokud tedy chcete super zdravou a přirozenou suplementaci vitamínem C, nakládejte si zelí. Kupovat ho nemá smysl. Časopis dTest dělal test kyselých zelí ze supermarketu a z deseti vzorků tři vůbec neobsahovaly vitamin C. Zato všechny vzorky obsahovaly nejrůznější chemikálie. Zelí si nakládejte tedy sami.
Naši předkové to dělali tak, že si ke každému jídlu dali kopeček kvašené zeleniny, protože věděli, že to jim dá jednak enzymy potřebné na trávení vařené potravy, a jednak vitaminy. Dnes se kvašené zelenině říká pickles. Korejsky kimchi. V každé kultuře najdete nějakou fermentovanou zeleninu. Druhá možnost je klíčení. To jsou nejpřirozenější způsoby.
Ale já jsem realista a vidím to tak, že i ten syntetický vitamin C udělá kus služby. Pokud někdo z jakýchkoli důvodů není schopen vitamin C získat jinak – mohou to být lidé odkázaní na institualizovanou stravu, např. v nemocnicích, domovech důchodců apod., pro takového člověka je lepší, aby polykal tabletky s vitaminem C, než aby nedělal nic.
Jaký je váš názor na léčbu rakoviny vitaminem C?
O léčbě vitaminem C napsal krásnou práci ing. Petr Tuharsky. Práce má název Megaaskorbická léčba – zabudnutý poklad, a je volně ke stažení na stránkách www.rizikaockovania.sk v sekci dokumenty. Autor v ní popisuje, jak přesně taková léčba probíhala. Vitaminem C se léčily dětské obrny, různé sepse atd. Dávky šly do stovek gramů denně.
Vitamin C má tři úrovně fungování: Velmi malé dávky v řádech stovek miligramů denně zabezpečují, aby se metabolismus nezastavil. Je to prevence kurdějí.
Vyšší dávky v řádech jednotek až desítek gramů denně zajistí léčbu banálních infekcí a optimální zdraví. Deset nebo patnáct gramů vitaminu C denně už funguje jako detoxikační prostředek.
A potom jsou dávky u léčby rakoviny a dalších nemocí. Jedná se o dávky o výši sto až dvě stě gramů denně. To funguje v podstatě jako zametač volných radikálů. Vitamin C také inaktivuje toxiny a bakterie. V padesátých letech lékaři podávali při léčbě meningitid a zánětů mozku třeba 100g denně a pacienti šli za tři dny po svých domů.
Lidé si rozdíly ve výši dávek neuvědomují a někdy se pletou. Není céčko jako céčko, opravdu hodně záleží na dávce.
Jaká je cena středně vysokých dávek vitaminu C v podobě infuzí?
Cena je bohužel vysoká. Ampule, která obsahuje 7,5g, což opravdu není mnoho, stojí kolem 600 – 700kč. Lékař si samozřejmě také vezme něco za aplikaci, takže průměrná cena infuze se pohybuje kolem 900kč. To nemusí být pro běžného pacienta jednorázově problém, ale málokdo si může dovolit na tuto infuzi chodit každý den.
Proč je cena tak vysoká?
Výroba molekuly vitaminu C je velmi levná. Nevím, z jakého důvodu firma nasadila tuto cenu a zda je nezbytně nutná, nebo v tom firma vidí nějaký marketingový potenciál. Lékaři které cituje dr. Tuhárksy museli mít nějaký levnější zdroj, jinak by takto vysoké dávky nemohli aplikovat. Každopádně je tato cena brzdou pro plošnější používání.
Lidem s vysokým platem, kteří potřebují překonat akutní infekt, se vyplatí zajít dvakrát, třikrát ke svému lékaři a nechat si aplikovat například 15g vitaminu C, protože za ty dva tři dny mohou být stoprocentně fit a nemusí zůstat týden v posteli. Je třeba si spočítat a vyzkoušet, o kolik se vám zkrátí nemoc, aby se vám to vyplatilo. Když to vezmeme jen ekonomicky. Je třeba ale vzít v úvahu i prostý dopad na zdraví. Možná se vyplatí do léčby i investovat, přestože se dočasně prodraží, protože vám posílá zdraví z dlouhodobého hlediska.
Jaké další prvky nám mohou v zimě chybět?
Pokud někdo bývá v zimě nemocný, doporučila bych také konzumovat potraviny obsahující selen a zinek. Zinek podporuje imunitu a aktivuje trávicí enzymy.
Jaký je váš názor na doplňky stravy obsahující trávicí enzymy?
Mohu potvrdit, že trávicí enzymy jako suplement fungují. Tablety, které se prodávají u nás, jsou enterosolventní, což znamená, že se rozpouští ve střevě.
V Americe prodávají některé laboratoře speciální enzymy pro autisty, které garantují, že rozštěpí lepek a kasein, aby z nich nevznikaly kaseo a gluteomorfiny, látky s účinky opiátů, které mají významný podíl na rozvoji autistických příznaků. Mám od maminek autistů potvrzeno, že to funguje.
Já sama mám intoleranci lepku, můj syn má alergii na kasein. A protože někdy musíme jíst ve veřejném stravování, nosíme sebou Pangrol 20000. Negativní účinek problematické potravy se velmi výrazně snížil. Ideální situace samozřejmě je, když člověk nemusí problematickou potravu konzumovat.
MUDr. Ludmila Eleková absolvovala fakultu všeobecného lékařství univerzity Karlovy, získala atestaci v oboru všeobecného lékařství, pracovala jako praktická lékařka. Od roku 2007 se věnuje alternativní léčbě a homeopatii. Více informací naleznete na www.lecivacesta.cz.
Přebírání textů
- tištěná média — přebírání nezměněných textů je zdarma s podmínkou uvedení zdroje
- online média — je možné pouze přebrat upoutávku v délce perexu nebo jednoho odstavce a pro zbytek textu odkazovat na web www.najimseazhubnu.cz