Divoká indiánská rýže je moje oblíbená potravina pro možnost raw přípravy a své nutrční hodnoty, o kterých jsem psala v tomto receptu. Mango je zase jedno z mých neoblíbenejších tropických plodů. Bylo tedy otázkou času, kdy tyto dvě potraviny smíchám dohromady v jednom pokrmu 🙂
Na 2 porce:
- 1/2 šálku indiánské rýže
- 3 mrkve
- 1 mango
- hrst naklíčeného munga nebo jiných oblíbených klíčků
- 1 rajče
- 1 sušené rajče (suché, ne v oleji)
- 1 PL jablečného octa
- 1 pl medu/sirupu z agáve/datlového sirupu
- špetka chilli
- sladká paprika dle chuti
- 1 citron
- 2 listy salátu, čínského zelí nebo jiné vhodné listové zeleniny
Rýži namočíme přes noc do studené vody (dejte vody raději více, rýže hodně nabyde). Ráno rýži zcedíme a smícháme s odšťavněnou drtí z mrkve, případně najemno nastrouhanou mrkví (vyždímanou), klíčky a kostičkami manga.
Rajče rozmixujeme se sušeným rajčetem, octem, medem, paprikou a chilli. Vzniklou kaši vmícháme do „rizota“ a naplníme jí listy salátu. Můžeme propíchnout párátkem jako španělské ptáčky 🙂 Nakonec zakápneme citronem a podáváme. Hotovo 🙂