Budete se divit, ale i rýže lze jíst RAW, tedy nevařená 🙂 Jedná se ale o speciální druh rýže, tzv. divokou neboli indiánskou rýži. Tato divoká rýže nevyžaduje tepelnou úpravu a je možné ji po namočení pohodlně jíst
Divoká rýže je oblíbená pro svůj obsah bílkovin, vlákniny, vitaminů skupiny B, aminokyseliny lysin a draslíku. Ne každý přitom ví, že se ve skutečnosti nejedná o rýži, ale o semena plané vodní trávy rostoucí u velkých amerických jezer. Oproti klasické rýži má divoká rýže méně tuku, nižší glykemický index a naopak vyšší podíl vlákniny a bílkovin.
- 1 šálek divoké rýže
- 4 rajčata
- 1 PL tahini
- 1/2 PL nama shoyu
- 1 PL medu/sirupu z agáve/datlového sirupu
- 1 PL citrónové šťávy
- okurka na ozdobení
Rýži namočíme asi na 18 hodin do vody. Měla by za tu dobu zcela změknout a rozpraskat. Poté rýži propláchneme a necháme v cedníku schnout. Vydlabeme si rajčata a dřeň vmícháme do rýže. Smícháme tahini, nama shoyu, med nebo sirup a citron a výslednou omáčku vmícháme také do rýže. Touto kaší naplníme rajčata. Dozdobíme okurkou. Hotovo 🙂
Tento recept si můžete ozvláštnit přidáním vlašských ořechů nebo libovolných semínek, čerstvých bylinek či koření. Fantazii se meze nekladou 🙂