Ingredience na 1 porci:
- 1/4 šálku pohanky
- plátek řasy Nori
- 1/2 avokáda
- hrst směsi kešu, makadamových a piniových oříšků
- 1/2 okurky
- 1/4 manga
- čerstvý křen (2 cm)
- citrón
- nakládaný zázvor (koupíte v bio obchodě již hotový)
- kurkuma
- tamari
Pohanku si předem namočíme do vody s tamari a citrónem (na namáčení pohanky stačí teoreticky 15 minut, ale my si ji namočíme na několik hodin, aby do sebe vstřebala chuť nálevu). 1/4 okurky nakrájíme na nudličky a obalíme v kurkumě a pokapeme tamari. Mango nakrájíme na nudličky. Druhou část okurky rozmixujeme s mletými ořechy a šťávou z půlky citrónu.
Na pracovní pult si přichystáme roletku na sushi nebo čtverec potravinové fólie. Rozprostřeme na ni Nori a potřeme ji okurkovou pastou. Pozor, necháme si horní (5 cm) a spodní (3 cm) okraj čistý. Zcedíme pohanku, naklademe ji lžící rovnoměrně na pastu a jemně ji do pasty lžící nebo mazacím nožem zatlačíme. Na pohanku klademe od prostředka horizontálně v souvislých pruzích nudličky okurky v kurkumě a manga.
Mezi pruhy nudliček můžeme lžičkou naklást vrstvičku „wasabi“, které si připravíme z rozmixovaného avokáda a křenu (křen můžeme před mixováním nahrubo nastrouhat nebo nakrájet). Také můžeme přidat proužek z plátků nakládaného zázvoru.
Pokapeme horní a spodní čistý okraj Nori citrónem a pomocí roletky na sushi nebo potravinové fólie smotáme řasu do ruličky. Vložíme do chladničky a necháme chvíli ztuhnout. Ostrým nožem nakrájíme na kolečka a podáváme spolu s mističkou „wasabi“, nakládaným zázvorem a mističkou tamari.