Raw burger lze vyrobit ze spousty věcí a když jsem uviděla v obchodě tohle nádherné obří tyčkové rajče, hned jsem věděla, co s ním udělám 🙂
Přesněji řečeno jednalo se o Costoluto genovese a pro tuto středně ranou odrůdu račete jsou charakteristické obrovské masité plody o průměru až 20 cm. Přičemž hmotnost jednoho plodu dosahuje až 1 kg. Plody jsou červené s výrazným žebrováním.
Fresh datle koupíte v obchodě Chez Amis, Spálená 15, Praha 2 nebo v Kauflandu či jiných hypermarketech.
Na 2 burgery:
- 2 veliká rajčata, každé o hmotnosti cca 300g
- 40g sušených rajčat (ne v nálevu)
- 6 fresh datlí
- 4 – 6PL pomerančové šťávy
- hrst rukoly
- pár plátků salátové okurky
kešu sýr:
- 100g kešu ořechů
- 2-4PL citronové šťávy dle chuti
- 2PL jablečného octa
- 2 špetky soli
(Sýr se pohodlněji vyrábí z dvojnásobného množství.)
Začneme výrobou sýra (klidně den předem). Kešu si namočíme na pár hodin (3-5) předem a poté zcedíme a rozmixujeme spolu s citrónovou šťávou, octem a solí. Připravíme si ramekin (nebo malou mističku, skleničku nebo šálek na espresso) a vyložíme nádobu potravinovou fólií. Lžící nabíráme “sýr” a vtlačujeme do formy. Dáme do mrazáku ztuhnout. Poté jde sýr krásně vyklopit. Vyklopený sýr (stále obalený fólií, aby neoschl) necháme v lednici nebo při pokojové teplotě změknout na optimální konzistenci.
Dále si vyrobíme pesto. Datle vypeckujeme a uhněteme z nich těstíčko. Sušená rajčata nakrájíme na malé kousky a strčíme do mlýnku na ořechy. Vznikne nám lepivá hmota, kterou zahněteme do datlového těstíčka a přidáme pomerančovou šťávu.
Rozkrojíme rajčata, namažeme obě poloviny pestem, poté dáme rukolu, sýr a plátky okurky. Slepíme burgery dohromady. Hotovo 🙂