Něco na chroupání u televize nebo rychlou svačinku 🙂
Základem těchto raw sušených placek je pohanka a sušená rajčata. Pohanku kupte nejlépe v bio kvalitě. Důležité je, aby nebyla při loupání zahřívaná, což poznáte tak, že jsou zrníčka světle béžová a ne hnědá. Hnědá pohanka sice po namočení rychleji změkne a nebyde, ale je ochuzena o živiny a také má jinou chuť – pro některé lidi až příliš výraznou, takže si pohanku vinou této chutě znelíbili. Tepelně nezpracovaná pohanka má neutrální chuť i vůni 🙂
Na 1 plech:
- 100g pohanky
- 20g sušených rajčat (suchých, ne v oleji)
- 6g lněného semínka
- 3 PL jablečného octa
- 1 PL medu/sirupu z agáve
- 1 lžička oregana
- 1 lžička papriky
Pohanku namočíme přes noc a ráno zcedíme a propláchneme. Lněné semínko také na noc namočíme, ale dbáme na to, abychom dali jen malé množství vody (tak akorát, aby bylo semínko ponořené). Ráno propláchnutou pohanku rozmixujeme společně s rajčaty, octem, medem/sirupem a kořením. Nakonec vmícháme lněné semínko včetně vody, v níž se koupalo. V tuto chvíli by měla voda být gelové konzistence, takže těsto učiní vláčnějším a soudržnějším. Nedoporučuji semínko do směsi vmixovávat, protože jakmile se semena mechanicky naruší, měla by se do dvaceti minut zkonzumovat kvůli rychlému žluknutí.
Podložku do sušičky nebo pečící papír vymažeme několika kapkami kokosového oleje (stačí 4 kapky dobře rozetřít rukou). Těsto položíme na podložku/papír, zakryjeme potravinovou fólií a vyválíme přes fólii. Já používám k válení skleněnou lahev, kterou pro snadnější práci ještě navlhčím vodou. Poté můžeme vyrýhovat z těsta požadované tvary a dáme sušit do sušičky na program Raw nebo do horkovzdušné trouby na 42°c na cca 8-12 hodin. Přibližně ve dvou třetinách sušení placky otočíme. Pokud chcete placky měkčí, sušte spíše kratší dobu. V průběhu sušení můžete samozřejmě ochutnávat 🙂