Ano, je to skvělé, že počet zdravých bister ve městech každým rokem stále roste. Také si rádi v polední pauze nebo po cestě z práce dáte fresh, tedy šťávu z čerstvého ovoce nebo zeleniny, případně smoothie, tedy ovocný nebo zeleninový koktejl? Jaká je však skutečná výživová hodnota produktů z těchto fresh barů? A má smysl za tyto zdravé dobroty draze platit?
Když jsem před lety ještě o zdravé výživě téměř nic netušila, ráda jsem si občas dala v restauraci čerstvou pomerančovou šťávu. Bylo to drahé, ale měla jsem pocit, že mlsám zdravě. Později, jakmile jsem pochopila skutečný význam zdravého a přirozeného stravování a jeho vliv na náš zdravotní stav a na naši postavu, neváhala jsem a okamžitě pořídila domů odšťavňovač. Z čerstvých šťáv se stala běžná součást mého jídelníčku.
Mohlo by se zdát, že tímto krokem o mě jakožto o zákazníka fresh bary nadobro přišly. Domácí výrobě již nemohly cenově konkurovat. Opak je však pravdou. Stále využívám možnosti dát si mezi pracovními schůzkami zdravé občerstvení. Nicméně jsem během let vypozorovala některé velmi výrazné nedostatky zdravých bister.
Kde jsou živiny?
Pokud budete chtít vyrábět ve velkém čerstvé šťávy a koktejly a současně minimalizovat dobu obsluhy zákazníka, musíte sáhnout po jistých kompromisech. Oloupat pomeranče a oškrábat mrkve zabere mnoho času. Je tedy potřeba ovoce i zeleninu předem oloupat i nakrájet. Prodavač poté jen sáhne do nádoby s připravenými surovinami a naláduje odšťavňovací mašinku.
Jenže hlavním důvodem, proč lidé konzumují čerstvé ovoce a zelninu, jsou vitaminy a enzymy. Tedy látky povětšinou citlivé na světlo, kyslík, teplo, případně kovové ionty. Patrně už víte, že samotná sklizeň, doprava a skladování připravuje ovoce a zeleninu o část těchto živin. K tomu navíc připočítejte působení světla a kyslíku na oloupané a rozkrájené plody. Nejcitlivější (a pro nás bohužel životně důležitý) vitamin C mizí z plodů nejen působením světla a kyslíku, ale také při kontaktu s kovovým ostřím nože.
V praxi to znamená, že byste měli plody loupat a porcovat bezprostředně před výrobou nápoje a čerstvě připravený džus poté vypít přibližně do deseti minut. Pokud však džus koupíte ve fresh bistru, nedá se za čerstvý považovat. Nejen, že je mnohdy připravovaný z naporcovaného ovoce (a to bylo porcováno před několika hodinami), ale čas od času je dokonce již předem vymačkaný lisovacím strojem na citrusy. Není divu, že taková šťáva potom chutná stejně jako balený džus z koncentrátu.
Dašími ztrátovými mikronutrienty jsou kyselina listová, vitamin B a většina enzymů. A aby toho nebylo málo, problémem jsou také odšťavňovací stroje v bistrech. Pořizovací cena odstředivých odšťavňovačů je o mnoho nižší než u šnekových. Současně také tyto stroje pracují rychleji. Proto se nabídka profesionálních odšťavňovačů určených do gastro provozoven zaměřuje především na tyto „odstředivky“. Během odstředění je do šťávy však vháněn vzduch. Proto je džus z odstředivky vždy více pěnivý než lisovaný džus. A také má vinou oxidace kyslíkem méně vitaminů a enzymů.
Nejhorší bistra v Praze
Nehodlám zde pranýřovat některá konkrétní zařízení, ale dám vám dobrou radu. Pokud je v bistru lisovací stroj na citrusy a jeho nádoba je plná pomerančové šťávy, kupte si raději džus z mrkve, jablek nebo koktejl z manga a kokosu. Pokud uvidíte v bistru nádobu s naporcovaným avokádem, dejte si raději koktejl s chia. Omega-3 mastné kyseliny obsažené v avokádu jsou totiž podobně náchylné jako vitaminy a enzymy. Chia semínka slouží jako přírodní konzerva omega-3 kyselin a dokud je chemicky nebo mechanicky nenarušíte, případně je nevystavíte teplotě nad 150°C, je jejich výživný obsah v bezpečí. V případě, že si všimnete, že je ovoce v bistru uchováváno v nechlazených nádobách, bude lepší jít rovnou jinam.
Proč tam vůbec chodit?
Ptáte se, proč do těchto podniků vůbec chodím, přestože všechny tyto nedostatky znám? Důvod je prostý. Na všechno své jídlo aplikuji princip nejmenšího zla. A pokud si mám vybrat mezi gyrosem, bageterií, klasickým fast-foodem, pekárnou, cukrárnou a fresh bistrem, vyberu si to poslední. V těch ostatních občerstveních také nenarazíte na živiny, zato zde ale narazíte na přepálené tuky, hromadu soli a cukru, emulgátory, konzervanty, levný škorb a pšeničný lepek. Vedle toho jsou fresh bary, byť nenabízí skutečnou čerstvost, bohatým zdrojem minerálů, kvalitních sacharidů a rostlinných tuků. Tepelně nezpracovaná strava navíc vyžaduje méně energie pro trávení, takže se budete cítit méně unavení.
Hodně zdraví a štěstí přeje Cecílie!
Informace o hubnutí nebo zdravé stravě se dozvíte například v těchto článcích (ale i mnohých dalších v sekci blog):
- Zdravý talíř – praktická pomůcka na lednici
- Změnit od základu jídelníček je snadnější, než myslíte. Jak na to?
- Jak nahradit lepek?
- Jste otrokem nezdravého jídla? Jak se zbavit závislosti…
- Které cukry jsou pro nás nejlepší?
- Živit děti zdravě není tak složité. Příběh mé dcery…
- Jak poznat, že mám orthorexii?
- V čem tkví umění jíst trvale zdravě a zhubnout napořád?
Podívejte se i na má videa
Nedozvěděli jste se vše, co by vás zajímalo?
Ráda vám s jídleníčkem poradím osobně na individuální konzultaci, nebo přijďte na moje kurzy
Přebírání textů a fotografií:
- tištěná média — přebírání nezměněných textů a fotografií je zdarma s podmínkou uvedení zdroje
- online média — je možné pouze přebrat upoutávku v délce perexu nebo jednoho odstavce a jednu fotografii s uvedením autora a pro zbytek textu odkazovat na web www.najimseazhubnu.cz
Foto: Cecílie Jílková