Ingredience na počet dortíků dle jejich velikosti:
- 2 a 1/2 šálku mletých ořechů
- 2 šálky strouhaného kokosu
- 7 datlí
- šťáva z 1/2 pomeranče
- RAW kakao
- kokosový olej
- 2 pomeranče
- med nebo sirup z agáve
Libovolný druh ořechů (vlašské, mandle, kešu) umeleme v mlýnku na ořechy nebo na kávu. Kdo chce využít maximum výživných látek z ořechů, doporučuji mu je předem namočit do vody na dobu dlouhou dle druhu ořechu. (Najdete v této tabulce.) Po uplynutí doby ořechy zcedíme a propláchneme studenou vodou.
Ořechy smícháme s jedním šálkem kokosu. (V případě namáčených ořechů je výsledná hmota po umletí mokřejší a je potřeba přidat kokosu více.) Do směsi ořechů a kokosu přidáme pastu z datlí a poměrančové šťávy, kterou jsme vyrobili takto: datle jsme nakrájeli, na chvilku naložili do šťávy z půlky pomeranče (stačí dvě minuty) a poté i se šťávou rozmixovali na pastu. Výsledné těsto by mělo mít konzistenci těsta na vanilkové rohlíčky. Těsto natlačíme do silikonových formiček na muffiny a vložíme do mrazáku.
Čokoládovou náplň vytvoříme jednoduše smícháním kokosového oleje s kakaem a sirupem z agáve nebo medem dle chuti. Kokosový olej není nutné rozehřívat, mícháním se konzistence rozmělní. Rozmixujeme jeden pomeranč a vnícháme do čokolády. (Případně můžeme pomeranč nakrájet na kostičky a plnit dortíky střídavě čokoládou, pomerančem a navrh opět čokoládou.) Po naplnění můžeme dortíky ozdobit plátky pomeranče, které jsme pokapali čokoládovou polevou a nechali v mrazáku ztuhnout. Hotovo 🙂