Všichni jsme dlouho žili v domnění, že bez mouky nelze vytvořit skoro žádné hlavní sladké jídlo. Lze 🙂
V receptu používám kromě lucumy také prášek z baobabu, který obsahuje koncentrovaný vitamin C a působí jako antioxidant. Směs zahustí a dá jí kyselejší příchuť.
Na 20 taštiček:
- 4 banány
- 2 vrchovaté hrsti borůvek
- 2 PL kokosového cukru/medu/sirupu z agáve
- 10 datlí
- 2 PL lucumy (Lifefood)
- 2 pomeranče
- 1 PL baobabu (Lifefood)
- skořice
Těsto vytvoříme rozmixováním banánů, borůvek, pěti datlí, cukru nebo medu/sirupu a prášku z lucumy, který těsto zahustí. Rozetřeme na dva papíry na pečení, které jsme vymazali tenoučkou vrstvičkou kokosového oleje. (Nebo si pořiďte silikonové podložky a můžete připravovat sušená jídla zcela bez tuku.) Dbáme na to, aby vrstva těsta byla všude stejně vysoká (několik mm). Sušíme v sušičcě na program Raw 12 hodin, nebo v troubě s horkovzduchem na teplotu 42°C.
Když jsou placky hotové, vykrájíme z nich formičkou na taštičky kolečka. Pomeranče odšťavníme a dužinu rozmixujeme s pěti dalemi, práškem z baobabu a skořicí dle chuti. Směsí plníme taštičky. Obvod taštičky vždy potřeme prstem nebo štětečkem vodou, aby se okraje k sobě lépe slepily a držely slepené. Můžeme ihned podávat. Hotovo 🙂