Toto RAW čokoládové cukroví s meruňkovo-pomerančovou náplní dostane krásný vzhled pomocí průhledné citrónové polevy 🙂
Jantary nemusíte sušit, stačí je nechat ztuhnout v chladu 😉 Poté je však lepší je skladovat v pokojové teplotě, protože v lednici poleva ztratí lesk. Vyrábějte tedy jantary jako poslední druh cukroví před štědrým dnem 😉
Ingredience na 15 jantarů o velikosti 3 cm:
- 70g raw pohankové mouky (návod na výrobu zde)
- 30g karobu
- 2 PL raw kakaa
- 75g kakaového másla
- 6 PL medu/sirupu z agáve
- 5 sušených meruněk
- 1/2 pomeranče
- 2 lžičky agaru
- 1/2 citronu (šťáva)
Vyrobíme si pohakovou mouku dle tohoto návodu. Komu se nechce vyrábět mouku, může ji nahradit mletými ořechy. Smícháme ji s karobem a kakaem (doporučuji tentokrát opravdu použít i kakao a nenahrazovat vše karobem, protože kakao má specifickou hořkou chuť, kterou do receptu potřebujeme). Poměr karobu dokonce můžeme snížit ve prospěch kakaa, pokud chceme mít jantary opravdu výrazné chuti. Ve vodní lázni rozpustíme kakaové máslo, smícháme je pouze se 4 PL medu (sirupu) a zahněteme do těsta. Vyválíme váleček, rozkrájíme ho na 15 dílů, každý díl vyválíme do kuličky a tu poté lehce zploštíme nožem nebo něčím rovným. Následně pomocí konce od vařečky, nebo jiným podobným nástrojem uděláme do každé kuličky důlek na náplň. Pokud nám přitom kuličky po stranách praskají, stlačíme je prsty do původního tvaru. Drobné prasklinky ale ničemu nevadí. Dáme ztuhnout do lednice a připravíme si náplň.
Meruňky nadrobno nakrájíme a vymačkáme na ně trochu šťávy z půlky pomeranče (stačí malé množství). Ručně, v hmoždíři nebo mixérem uděláme hrubou meruňkovou pastu, kousky meruněk jsou žádoucí. Touto pastou naplníme jantary po okraj a připravíme si polevu.
V 1dcl vody rozmícháme 2 lžičky rostlinné želatiny agar. Necháme dojít k varu a jakmile začne agar tuhnout, odstavíme a přelijeme do jiné nádoby, aby želatina rychleji zchladla na teplotu, která je nám při ponoření prstu do polevy příjemná. Ihned vmícháme šťávu z půlky citronu a 2 zbývající PL medu nebo sirupu. Poté lžičkou kapeme polevu na vršek jantarů. Než je dozdobíte, bude poleva tuhá. Hotovo 🙂