• Home
  • O mně
    • O mně
    • Kontakt
  • Blog
  • Recepty
  • Poradna
  • Kurzy
    • Večerní kurzy
    • Dvoudenní pobytové kurzy
    • Léčba poruch příjmu potravy
  • Videa
  • Knihy
  • Apka

Pohanková mouka

pohankaPohanka – jednoletá bylina, je dnes trochu opomíjenou plodinou, přestože u nás má dlouhou tradici. Pochází z oblastí střední Asie, odkud se postupně rozšířila do Japonska, Evropy i do Severní Ameriky. V českých zemích se začala pěstovat od 12. století a v 16. století byla velmi populární potravinou. Na rozdíl od mnohých obilnin neobsahuje lepek.

Z hlediska nutriční hodnoty je pohanka zajímavá pro vyváženou skladbu aminokyselin. Celkem pohanka obsahuje 18 různých aminokyselin. Obsah lysinu – aminokyseliny, která hraje roli v prevenci aktivizace herpetických virů (původce oparů), je ve srovnání s ostatními obilninami 3-4 násobně vyšší.

Obsah škrobu v pohance se pohybuje od 55-70% v sušině semen a je tak kvantitativně nejdůležitějším sacharidem. Ze zdravotního hlediska je důležitý vysoký obsah vícenenasycených mastných kyselin. Největší podíl připadá na esenciální kyselinu linolovou (37-48%), která se společně s kyselinou linolenovou (1,9 – 2,8 %) podílí na snižování hladiny krevního cholesterolu a prevenci proti ateroskleróze. Pohanka a její produkty obsahují 3,4-5,2% celkové vlákniny, přičemž asi 20-30% je rozpustných. Konzumace pohanky může mít pro obsah vlákniny důležitou úlohu v prevenci a léčení vysokého krevního tlaku a zvýšené hladiny cholesterolu.

Pohanka je důležitým zdrojem zinku, mědi, selenu, manganu a jiných stopových prvků. Z vitaminů jsou v plodech pohanky zastoupeny především vitaminy B1 (thiamin), B2 (riboflavin), niacin, E a C. Velmi důležitým vitamínem v pohance v pohance je cholin, který regeneruje jaterní buňky po poškození chorobami a alkoholem.

Pohanka je také nejlepším přírodním zdrojem rutinu, který je důležitý pro cévní pružnost. Rutin v pohance výrazně zlepšuje nebo zastaví zhoršování stavu křečových žil na nohou. Rutin, quercetin a některé jiné polyfenoly mohou být v mírném množství potenciálními antikarcinogeny proti rakovině střeva a jiných orgánů. Fenolové sloučeniny můžou snižovat hladinu krevního cukru a lipidů a přispívat tak k hypocholesterolemickému účinku pohanky.

Je znám léčebný efekt pohanky při praskání žilek v oku a obličeji. Pohanka je také důležitá při žaludečních a dvanácterníkových vředech, střevních nádorech a stavech místního krvácení či při silné a dlouhé menstruaci. Posiluje imunitu a využívá se i při detoxikaci. V zimě prohřívá organismus.

Pohanková mouka

Namočíme pohanku do studené vody a necháme ji takto ponořenou přes noc. Dejte pozor, aby vody byl dostatek, pohanka bude bobtnat a měla by zůstat stále ponořená. Ráno zrnka zcedíme a propláchneme. Necháme v cedníku klíčit 2-3 dny, přičemž pravidelně 3x denně proplachujeme. Poté rozložíme na utěrku a necháme proschnout. V horkovzdušné troubě nebo sušičce sušíme při teplotě do 42°C, dokud nejsou klíčky zcela suché a tvrdé. Poté rozemeleme na jemný prášek v mlýnku na kávu nebo výkonném mixéru. Čím jemnější mouka, tím lépe. Hotovo 🙂

« Kurzy Najím se a zhubnu!
Thajská polévka se zázvorem a kokosem »

Dárkové kupony

Darujte konzultaci nebo výživový plán.

Spolupráce

Atranet.cz

Přístroje pro výrobu receptů - sušičky ovoce, mixéry a odšťavňovače dodává obchod Atranet.cz


lifefood.cz

Raw potraviny všeho druhu - Lifefood.cz


CyberChimps WordPress Themes

©ecilie 2013

Tyto webové stránky používají soubory cookie k Vašemu většímu pohodlí a kvůli analytice návštěvnosti. Nikoli pro jakýkoli marketing. Předpokládáme, že s použitím cookies souhlasíte, ale pokud si přejete, můžete analytická cookies zamítnout.

Přijímám Odmítám
Souhlasím s používáním následujících souborů cookie:
Deklarace souboru cookie O souborech cookie
Nezbytné (0) Marketing (0) Analytics (0) Předvolby (0) Nezařazeno (0)
Potřebné soubory cookie pomáhají vytvořit web použitelný tak, že umožní základní funkce, jako je navigace na stránce a přístup k zabezpečeným oblastem webu. Web nemůže bez těchto souborů cookie pracovat správně.
Soubory cookie tohoto typu nejsou používány.
Marketingové soubory cookie slouží ke sledování návštěvníků na webových stránkách. Záměrem je zobrazit reklamy, které jsou relevantní a které se týkají individuálního uživatele, a tím hodnotnější pro vydavatele a inzeráty třetích stran.
Soubory cookie tohoto typu nejsou používány.
Soubory cookie služby Analytics pomáhají vlastníkům webů porozumět tomu, jak návštěvníci komunikují s weby shromažďováním a hlášením informací anonymně.
Soubory cookie tohoto typu nejsou používány.
Soubory cookie předvoleb umožňují webu zapamatovat si informace, které mění způsob chování nebo vzhledu webu, například upřednostňovaný jazyk nebo oblast, ve které se pracujete.
Soubory cookie tohoto typu nejsou používány.
Neklasifikované soubory cookie jsou soubory cookie, které se v procesu klasifikují, společně s poskytovateli jednotlivých souborů cookie.
Soubory cookie tohoto typu nejsou používány.
Soubory cookie jsou malé textové soubory, které mohou webové stránky využívat k zefektivnění práce uživatele. Podle zákona můžeme soubory cookie ukládat do vašeho zařízení, pokud jsou nezbytně nutné pro provoz těchto stránek. Pro všechny ostatní typy souborů cookie potřebujeme váš souhlas.
Nastavení Cookies