Brokolice je významným zdrojem hořčíku, což je minerál nezbytný pro činnost svalů včetně srdce. Brokolice též ve srovnání s jinými druhy zeleniny obsahuje větší množství sulforafanu, což je zřejmě spouštěč produkce thioredoxinu, který chrání buňky srdečního svalu.
Tepelným zpracováním se však účinek brokolice oslabuje. „Při převaření brokolice ztratila schopnost vybudit tento ochranný mechanismus,“ upozornil vědec Dipak Das, který zpracovával výsledky pokusů. Proto hledejme variace, které nám umožní vychutnat si syrovou brokolici. Jedna z variant je brokolici marinovat a poté sušit při nízké teplotě 🙂
Na dvě porce:
- jedna brokolice (330g)
- 4 stroužky česneku (14g)
- 1 PL shoyu omáčky
- 1 PL jablečného octa
- 2 PL drti z loupaných mandlí
- 1/2 PL xylitolu
- 400ml vody
Všechny ingredience kromě brokolice důkladně rozmixujeme. Brokolici rozdělíme na malé kousky a marinujeme v tomto nálevu jeden den. Poté ji sušíme cca 4 hodiny v sušičce na program Raw nebo v horkovždušené troubě na 42°C. Následně můžeme brokolici smíchat například s rajčátky, kapií či jinou zeleninou v salátu. Já jsem salát ještě dochutila kešu tatarkou z tohoto receptu: Kebab falafel. Hotovo 🙂