Máte rádi kombinaci kvalitní čokolády s příchutí peprmintu? Pokud ano, kupte si přírodní mátovou silici. Do těsta stačí několik kapek 🙂
100% přírodní rostlinná mátová silice se prodává v bio obchodech nebo na internetu. Jedná se o malou lahvičku o obsahu 10ml, na níž je napsáno, že je silice silně antiseptická, podporuje koncentraci a osvěžuje. Dá se samozřejmě konzumovat a těstu dodá krásně čistou peprmintovou příchuť a vůni.
Dále v tomto receptu budete potřebovat zelený ječmen a kokosový cukr. Oboje dostanete v bio obchodech nebo na internetu. Kokosový cukr je získáván v Indonésii ručním sběrem nektaru z květů kokosových palem. Nektar je potom sušen v místních vesnicích domorodců, až vzniknou krystalky s karamelovou příchutí. Kokosový cukr není rafinovaný, má nízký glykemický index a je vhodný pro mírné diabetiky. Dále obsahuje vysoké množství minerálů jako hořčík, draslík, zinek a železo. Je také bohatý na vitamíny sk. B. Je považován za sladidlo, které nejméně zatěžuje životní prostředí a je tak ideální pro udržitelný rozvoj ekonomik třetího světa.
Na košíčky jsou ideální silikonové formičky, ale stačí i silnější papírové.
Ingredience na 20 košíčků o průměru 5cm:
- 60g kešu ořechů
- 25g strouhaného kokosu
- 1 PL sirupu z agáve nebo medu
- 1/2 lžičky zeleného ječmene (pro zelenou barvu)
- 5 kapek mátové silice (nebo dle chuti)
- 250g strouhaného kakaového másla
- 50g raw kakaa
- 50g kokosového cukru
- pár ořechů a brusinek nebo cokoli jiného na ozdobení
Ořechy i strouhaný kokos umeleme na jemný prášek. Smícháme dohromady a přidáme zelený ječmen. Důkladně promícháme, aby nebyly v těstě žádné zelené hrudky. Poté přidáme sirup nebo med a rukama hněteme, až vznikne těsto. Přidáme 5 kapek mátové silice a důkladně hněteme, aby se chuť máty dostala do celého těsta. Kdo má rád výraznější mátovou příchuť, může dát kapek více.
Těsto necháme ležet na pultu a připravíme si čokoládu: kakaové máslo nastrouháme a rozpustíme ve vodní lázni. Vmícháme kakao a cukr a důkladně promícháme. Pokud se vám zdá, že má čokoláda hrubší konzistenci, nijak to nevadí, ve výsledku to nebude vidět.
Do formiček nalijeme asi 2 PL čokolády a dáme na pár minutek do mrazáku. Pozor, aby vám čokoláda ale neztuhla úplně. Ideální je hustá kaše, do které potom zatlačíme peprmintovou náplň. Nejjednodušší je vyválet zelené kuličky, ty poté roztlačit na silnější placičky a následně je jemně vtlačit do ne zcela ztuhlé čokolády ve formičkách. Poté vše zalijeme opět pomocí polévkové lžíce čokoládou. Vršek posypeme sekanými ořechy a brusinkami a dáme ztuhnout do mrazáku. Tentokrát necháme košíčky ztuhnout opravdu důkladně, aby se nám při vylupování z formiček nezdeformovaly. Skladujeme v lednici. Hotovo 🙂