Raw ovocný chléb v sobě kombinuje chuť sušených meruněk a manga s dýňovým semínkem, mákem a rozmarýnem. Přitom není jednoznačně sladký, ale spíše nasládlý. K tomuto receptu mě inspiroval řetězec Marks & Spencer s jeho bezlepkovým produktem Rosemary and apricot toast.
Jedná se o chutný M & S bezlepkový chléb, ovšem ve složení je několik věcí, které bych osobně změnila. V první řadě bych použila nesířené meruňky, dále bych produkt tvořila rovnou veganský, v BIO kvalitě a bez cukru, aby si na své přišla širší cílová skupina zákazníků.
Vytvořit recept v raw provedení už byl jen další krůček k dokonalosti, co se týče zachování maximálního obsahu živin a prospěšnosti pro zdraví 🙂
Na 12 – 14 plátků:
- 150g pohanky
- 50g kešu ořechů
- 8ks sušených meruňek
- 40g sušeného manga plátky
- 4 PL dýňového semínka
- 2 PL lněného semínka
- 3 PL máku
- 1 PL sušeného rozmarýnu
- špetka chilli (není nutné)
- špetka soli
Pohanku namočíme do studené vody přes noc. Poté zcedíme a rozmixujeme s kešu, 4 sušenými meruňkami, čerstvě mletým mákem, rozmarýnem a solí. Další 4 sušené meruňky nasekáme na drobné kostičky a stejně tak i sušené mango, které jsem si k původní receptuře přidala, protože proč ne… Nasekat ovoce na drobné kousky je trochu piplačka, ale vyplatí se. Dýňové semínko nadrtíme v mixéru či elektrickém mlýnku ne zcela najemno, větší kousky semínka jsou žádoucí. Vše vmícháme do těsta a přidáme také celé lněné semínko. Chilli je v tomto receptu další inovací, protože mi tam chuťově zkrátka pasovalo, ale nutné pro celkový výsledek není. Přidejte množství dle chuti, anebo nepřidávejte vůbec.
Těsto natřeme na 4mi kapkami kokosového oleje vymazanou sušící podložku nebo pečící papír v poměrně silné vrstvě, cca 5-6mm. Sušíme na program Raw v sušičce nebo na 42°C v horkovzdušné troubě nejprve 5 hodin, poté placku opatrně překlopíme na jiný tác (již bez podložky, aby vzduch proudil i zespodu) a sušíme dále 18-20 hodin do sucha až křupava, dle toho, zda máme rádi vlhčí nebo křupavější chlebík. Hotovo 🙂