Raw palačinky jsou jedna z tutovek, které nadchnou každého mlsouna, ať fandí zdravé stravě nebo ne 🙂
Základem těsta na palačinky jsou banány, avšak můžete je doplnit v podstatě jakýmkoli ovocem. Prášek Lucuma těsto zahustí a dosladí.
Na čtyři palačinky:
- 4 banány
- 5 broskví
- 2 PL lucumy (Lifefood)
- 6 datlí
- skořice
- 1 mango
- sirup z agáve
- hrst borůvek
Tři banány, broskve, datle a lucumu rozmixujeme na jemné řídké těsto. Dva tácy nebo plechy vyložíme pečícím papírem, který jsme potřeli kokosovým olejem (použíjte štětec nebo pírko, aby vrstva oleje byla co nejtenčí. Můj trik je, že potřu pouze jeden papír a potom na něj přihladím druhý papír, tím o polovinu snížím množství oleje). Těsto dlouhým nožem nebo jiným nástrojem rovnoměrně rozetřeme po celé šířce papíru. Dbejte na to, aby vrstva byla všude stejně vysoká a nikde se příliš neztenčovala, aby vám palačinky nepopraskaly. Na závěr můžeme pomocí jemného sítka trochu poprášit skořicí.
Sušíme asi 12 hodin v sušičce na program raw, případně v horkovzdušné troubě na 42°C. Palačinky by se měly od papíru samy odlepovat a být jako ovocná kůže – pružné a ohebné. Další trik, jak učinit palačinky měkké, aby se dobře krájely, je navlhčení vodou. Použijte rozprašovač nebo si navlhčete dlaně a palačinky jemně potřete. Nechte vodu chvíli pracovat. Náplň vytvoříme rozmačkáním jednoho banánu vidličkou, smícháme s kostičkami manga a naplníme palačinky. Ozdobíme sirupem z agáve, borůvkami a kostičkami manga. Hotovo 🙂