Nudle s mákem bez mouky, vajec a tuku si asi málokdo umí představit. A to jste je ještě neochutnali – jsou výborné 🙂
Základem je banánovo-jablečné těsto zahuštěné práškem Lucuma. Nudle můžeme přelít nízkokalorickým sirupem z jakonu, který má chuť jako kombinace agávového sirupu a melasy, anebo třeba rozmixovaným mangem či jiným ovocem, případně obyčejným medem nebo samotným sirupem z agáve. Nezapomeňte, že mák musí být čerstvě umletý, aby byly zachovány všechny jeho benefity pro zdraví 🙂
Na 3 porce:
- 4 banány
- 4 jablka
- 2 PL prášku Lucuma (Lifefood)
- 2 PL medu/sirupu z agáve
- sirup z jakonu (Lifefood) dle chuti
- 4 PL máku
- kokosový olej na vymazání
Jablka odšťavníme nebo nastrouháme najemno a hodně vyždímeme. Drť rozmixujeme s banány, medem/sirupem a práškem Lucuma. Těsto rozdělíme na tři tácy nebo plechy, vyložené pečícím papírem nebo silikonovými podložkami. Je potřeba papír nebo podložky lehce vymazat kokosovým olejem, aby se placky po usušení dobře odlepily. Množství kokosového oleje stačí zcela minimální, cca půl kávové lžičky celkem na všechny tři tácy.
Těsto rovnoměrně rozetřeme po celé šířce táců a dbáme na to, aby byla jeho vrstva všude stejně vysoká (několik mm). Sušíme v sušičce na program Raw nebo v horkovzdušené troubě na 42°C asi 14 hodin. Poté těsto obyčejnými nůžkami rozstříháme na nudle, posypeme čerstvě mletým mákem a zakapeme sirupem. Můžeme přidat kostičky oblíbeného ovoce dle chuti. Hotovo 🙂