Před měsícem svět obletěla zpráva o nové formě cukru, kterou vyvinula společnost Nestlé, aby tak mimo jiné pomohla snížit dětskou obezitu. Nestlé s nápadem nepřišlo samo od sebe, iniciativa je důsledkem tlaku vlády Spojeného království na potravinářské společnosti, aby omezily obsah cukru ve svých výrobcích. Díky strukturovanému cukru se to firmě Nestlé sice povedlo (pilotní čokoládové tyčinky slazené tímto způsobem mají o třicet procent méně cukru), nicméně řešení problému to bohužel není. Nestlé však chce, abychom si to mysleli.
Nový cukr škodí stejně 
Strukturovaný cukr byl vytvořen díky spojení cukru, mléka a vody v olomouckém závodě Nestlé v České republice. Moravský podnik byl vybrán údajně proto, že je jedním z největších a nejmodernějších z cukrovinkové divize Nestlé. Směs cukru, mléka a vody je pod tlakem vstřikována do horkého vzduchu a dojde k provzdušnění molekuly látky. Výsledkem je porézní struktura, jež se při konzumaci na patře rychleji rozpouští. Díky tomu je pro stejnou sladkost tohoto cukru potřeba méně.
Vzhledem k tomu, že existuje mnoho zdravých přírodních sladidel, která lze nejen v čokoládě, ale obecně ve všech cukrovinkách použít, nabízí se otázka, proč firma Nestlé investovala do vývoje něčeho, co je opět jen obyčejnou sacharózou, tentokrát navíc ve spojení s obyčejným sušeným mlékem.
Cukrová závislost přináší zisk
Cílovou skupinou pro nové tyčinky Milkybar Wowsomes obsahující strukturovaný cukr jsou děti. Nestlé se pyšní tím, že právě těmto strávníkům bude nový cukr chutnat stejně jako ten obyčejný. „Dobrá zpráva“ je namířena samozřejmě rodičům, ti totiž ve skutečnosti za tyto tyčinky zaplatí s nadějí, že tak svým potomkům koupí zdravé mlsání. V tom se ovšem budou mýlit.
Sacharóza smíšená s mlékem a vodou nijak nemění své vlastnosti, co se týče působení na lidský organismus. Nahradit ji přírodními zdravými sladidly, jako je například med, slad, březový cukr nebo datlový či rýžový sirup by však pro Nestlé znamenalo nižší zisk. Běžný konzument totiž preferuje chuť cukru a právě na cukru je více či méně závislý.
Nezdravý kompromis
Strukturovaný cukr tak nabízí komerčně výhodný kompromis – stejnou chuť s menšími výčitkami svědomí. Že se ve skutečnosti ale nejedná o řešení problému závislosti na cukru ani o zdravější slazení, už bohužel většina zákazníků nedomyslí. Můžeme tak jen doufat, že tlak opravdu zasvěceného spotřebitele někdy v budoucnu donutí potravinářský průmysl používat plošně sladidla skutečně zdravá. Protože kde není poptávka, není ani nabídka. Já sama jsem s bojkotem cukru v potravinách už dávno začala. A vy? 🙂
Informace o hubnutí nebo zdravé stravě se dozvíte například v těchto článcích (ale i mnohých dalších v sekci blog):
- Které cukry jsou pro nás nejlepší?
- Živit děti zdravě není tak složité. Příběh mé dcery…
- Jste otrokem nezdravého jídla? Jak se zbavit závislosti…
- Změnit od základu jídelníček je snadnější, než myslíte. Jak na to?
- Zdravý talíř – praktická pomůcka na lednici
Podívejte se i na má videa
Jste z toho zmatení?
Nedozvěděli jste se vše, co by vás zajímalo?
Ráda vám s jídelníčkem poradím osobně na individuální konzultaci, nebo přijďte na moje kurzy
Přebírání textů a fotografií:
- tištěná média — přebírání nezměněných textů a fotografií je zdarma s podmínkou uvedení zdroje
- online média — je možné pouze přebrat upoutávku v délce perexu nebo jednoho odstavce a jednu fotografii s uvedením autora a pro zbytek textu odkazovat na web www.najimseazhubnu.cz
Foto: Nestle.com, Pixabay.com