Tento zeleninový raw dort je perfektní pro ty, kdo používají odšťavňovač. Do dortu využijete drť z odšťavněné mrkve a řepy. Výrobní cena dortu navíc není nijak vysoká díky použití slunečnicového semínka a pouze dvou plátků řasy Nori 🙂
Ingredience:
- 750g mrkve
- 750g červené řepy
- 1/2 velké bílé ředkve
- okurka salátovka
- 2 plátky Nori řasy (na sushi)
- 200g slunečnicového semínka
- jablečný ocet
- sirup z agáve (med)
- chilli
- shoyu omáčka
- lahůdkové droždí
- římský kmín
- 2 hrstičky dýňového semínka
Z obou plátků Nori řasy vystřihneme kruhy o průměru formy, do které chceme dort dát. Zvolte tedy formu menšího průměru, než je rozměr Nori řas. Následně nejprve odšťavníme očistěnou bílou ředkev (abychom poté nemuseli oplachovat odšťavňovač), šťávu vylijeme (na přímou konzumaci není vhodná) a drť si připravíme do misky. Jako druhou v pořadí odšťavníme očistěnou mrkev (a šťávu vypijeme). Jako poslední odšťavníme očistěnou červenou řepu (šťávu také můžeme vypít). Nyní máme připravené základy pro všechny vrstvy – každou zvlášť v misce. Do další misky si připravíme slunečnicové semínko a také si připravíme velké plátky okurky.
Slunečnicové semínko umeleme a výsledný prášek rozdělíme na dvě poloviny. První polovinu rozdělíme na tři části a každou z nich vmícháme do jedné zeleninové drti.
Druhou polovinu smícháme se 4 PL lahůdkového droždí, cca 1 PL jablečného octa (případně dle potřeby více), 1 malou lžičkou shoyu omáčky, 1 lžičkou (či dle chuti) medu nebo sirupu z agáve a špetkou chilli (či dle chuti). Z této směsi nám vznikne tuhá lepivá pasta, kterou natřeme na spodní Nori řasu. Nori řasu však nejprve vložíme do formy, abychom pastu nerozmazali přes okraje řasy.
Z plátků okurky vytvoříme první vrstvu dortu. Okurka lehce přilne ke slunečnicové pastě.
Další v pořadí je vrsta řepy. Řepu promícháme s mletým slunečnicovým semínkem, mírně zakápneme octem a medem/sirupem a přidáme cca 1/2 lžičky římského kmínu. Prohněteme. Poté vrstvu napěchujeme do formy.
Následuje mrkvová vrstva. Mrkev smícháme s mletým slunečnicovým semínkem, mírně zakápneme octem a medem/sirupem, prohněteme a napěchujeme do formy.
Jako poslední přijde na řadu vrstva ředkve. Ředkev smícháme s mletým slunečnicovým semínkem, cca 2 PL lahůdkového droždí, pár kapkami octa a medu/sirupu a prohněteme. Napěchujeme do formy.
Přikryjeme druhou Nori řasou a uhladíme. Nabereme lžičku medu nebo sirupu a řasu jemně pocákáme. Poté med/sirup rozetřeme po celé ploše. Rozemeleme hrstičku dýňového semínka a pomcí sítka prášek naneseme na Nori. Hrubší kousky můžeme nasypat na střed.
Dort vložíme cca na tři hodiny do mrazáku. Poté jde snadněji krájet. Necháme rozmrznout v lednici nebo kratší dobu při pokojové teplotě. Podáváme ozdobený celým dýňovým semínkem. Hotovo 🙂
Foto: www.sirda.cz