Pokud zavřete do klece deset poradců pro výživu, pravděpodobně se na téma „Co je v dnešní stravě nejvíc špatně?“ budou hádat, dokud mříž nerozbijí. Tím chci říct, že teorií je mnoho a každý člověk může mít na věc jiný úhel pohledu dle vlastních zkušeností.
Například panu Pavlovi pomohla ke zdraví a hubnutí proteinová dieta, zatímco panu Petrovi vysokosacharidová nízkotučná strava. Tito dva pánové stojí na zcela opačných stranách spektra – a představte si, že oba mají pravdu. Výživa je složitá věc. Jednu skutečnost ale po letech pozorování a zkoumání vím jistě…
Nikdo je nepotřebuje
Když půjdete po ulici (a budete se třeba nudit), schválně si počítejte restaurace, bistra, stánky s občerstvením a obchody nabízející pečivo nebo mouku v jakékoli podobě. Počítejte pizzerie, pekárny, stánky s párky v rohlíku, bagetami a sendviči, nezapomeňte na bistra s nudlemi, všechny „hamburgerárny“ a nenechte bez povšimnutí ani oblíbené skořicové Trdlo. Vynechala jsem něco? Určitě.
Abych předešla nedorozumění: Škroby nazývám pro zjednodušení obecně všechny sacharidové potraviny, které obsahují škrob. Levnými škroby potom míním ty nejrozšířenější a cenově nejdostupnější výrobky. Možná vás nepřekvapím, když rovnou napíšu, že tyto potraviny NIKDO nepotřebuje. Důvod, proč naši předci pekli chléb, byl prostý – chléb byl levný a chutný zdroj energie. V tehdejší době měl navíc odlišné složení, protože pšenice ještě nebyla přešlechtěná, a k tomu se jednalo vlastně o BIO chléb s použitím těch nejkvalitnějších ingrediencí, takže lidem nijak zvlášť sám o sobě neškodil. Nijak významně na něm však ani neprospívali. Ani tehdy se nejednalo o nutričně nabitou potravinu. Cílem tehdejších lidí bylo zahnat hlad a pochutnat si, nikoli jíst zdravě. Kdo ale dnes v naší zemi, která nabízí dostatek veškerých druhů potravin za dostupné ceny, potřebuje pečivo?
Prázdná energie místo živin
Jak už jsem psala v článku: Jaké jíst pečivo a jak je skladovat?, pečivo v dnešní době opravdu nepotřebujeme. Nyní ale půjdu ještě o kousek dál – k těstovinám, pizze, plackám a dalším všemožným podobám moučných produktů. Ani ty nikdo z nás nepotřebuje. Zpracované obilné výrobky jsou zkrátka sacharidová strava, bohužel však chudá na enzymy, vitaminy i minerály, zato však obsahující spoustu soli a prázdné energie. Ládovat se jimi znamená ochuzovat tělo o živiny, které bychom mohli načerpat z jiných, nutričně bohatších zdrojů sacharidů, jakými jsou třeba ovoce a zelenina.
Co se týče tzv. pomalých cukrů, mohli bychom jednoduše sáhnout po obyčejné pohance (která se dá jíst tepelně neupravená v raw podobě, kdy obsahuje nejvíce živin), prosu, luštěninách, kvalitní rýži nebo obyčejných bramborách, a byli bychom na tom lépe.
Účel levných škrobů je rychle zaplnit žaludek a zvednout hladinu glukózy v krvi za co nejnižší cenu, avšak s co nejvyšším chuťovým požitkem. Kdo se někdy zblízka podíval na svého pekanového šneka či sýrovou rolku s kečupem, možná si uvědomil, že vlastně jí pocukrovanou nebo jinak dochucenou „vatu“. Pouze s tím rozdílem, že vata neobsahuje kalorie, zato mouka ano…
Jedna společná věc…
Základem stravy většiny lidí jsou sacharidy. Jedná se o důležitý zdroj energie pro mozek i svaly včetně srdce. Přestože tělo dokáže dobře fungovat i téměř bez sacharidů, není to pro ně snadné a většině strávníků takový jídelníček nedělá radost, ba dokonce při něm trpí. Fakt, že naše tělo potřebuje sacharidy, ale není důvodem pro konzumaci nekvalitních sacharidových potravin. Společnost tloustne, nemocných lidí stále neubývá. Ve stravování děláme mnoho chyb – někdo konzumuje příliš mnoho tuku a soli, jiný příliš mnoho cukru a emulgátorů… Jedna věc je ale pro většinu lidí společná. Co bychom jedli, pokud bychom z jídelníčku vyřadili všechny laciné škroby?
Představte si, že by si postarší paní Jana trpící nadváhou a vysokým tlakem místo svého oblíbeného makového loupáčku k snídani dala například čerstvé ovoce a domácí ořechové musli. Místo těstovin k obědu by si zapekla brambory a namísto pizzy k večeři by si pochutnala na rizotu nebo hutné zeleninové polévce a salátu. Hladina mikronutrientů (vitaminy, minerály, enzymy) by prudce stoupla. Stoupla by také energie pro započetí sebeozdravných a očistných procesů, klesla by hmotnost a poklesl by i krevní tlak. Tělo je geniální organismus, ale je nutné je dobře živit. Potom pro nás umí pracovat na plný úvazek.
Chléb náš vezdejší
A teď se vraťme na ulici a znovu počítejme – tentokrát kolemjdoucí muže a ženy, studenty postávající před školou, pasažéry v hromadné dopravě i osoby za výlohami bister a restaurací. Kolik z nich jí právě teď pizzu, hot dog, burger, chléb v jakékoli podobě, bagetu, těstoviny, koblihu nebo jinou bezcennou „vatu“? Kolik z nich si odnáší tyto potraviny z obchodu v nákupní tašce domů?
Zdravá strava je široký pojem a každý člověk má specifické potřeby, proto nečekejte, že po přečtení tohoto článku budete vědět, jak si sestavit ideální jídelníček. Už ale víte, čemu se vyhnout pokud možno na prvním místě. Pokud k tomu ještě omezíte potraviny s vysokým obsahem živočišného tuku, cukru, soli a emulgátorů a naopak zvýšíte příjem čerstvých rostlinných potravin, budete bez pochyb na té správné cestě. Není to tak těžké, jak to vypadá. A neexistuje vhodnější doba pro změnu než teď.
Podrobnější informace o hubnutí nebo zdravé stravě se dozvíte například v těchto článcích (ale i mnohých dalších v sekci blog):
- Jak se zbavit choré posedlosti jídlem?
- Jak získat pevnou vůli k hubnutí?
- Jak poznat, že mám orthorexii?
- Nesmím jíst, protože…
- Proč tak často hřešíme jídlem? Koloběh selhávání.
- 8 “dietních” pomocníků, kteří nám hatí hubnutí
- V čem tkví umění jíst trvale zdravě a zhubnout napořád?
- Jak nahradit lepek?
Podívejte se i na má videa
Jste z toho zmatení? Nedozvěděli jste se vše, co by vás zajímalo? Ráda vám s jídleníčkem poradím osobně na individuální konzultaci, nebo přijďte na moje kurzy
Přebírání textů:
- tištěná média — přebírání nezměněných textů je zdarma s podmínkou uvedení zdroje
- online média — je možné pouze přebrat upoutávku v délce perexu nebo jednoho odstavce a pro zbytek textu odkazovat na web www.najimseazhubnu.cz