Tento recept se měl původně jmenovat rybí prsty, ale to by nebylo tak kreativní 🙂 Pokud si ale neradi hrajete s těstem, stačí je vytvarovat do kvádříků nebo plačiček.
Do těsta budeme mimo jiné potřebovat mořské řasy, ideálně směs vloček z více druhů řas, kterou můžete koupit v bio obchodech nebo na internetu.
Na dvě porce:
- 750g mrkve
- 90g vlašských ořechů
- 30g sušených rajčat (ne v oleji)
- 1 PL citrónové šťávy
- 1 PL shoyu omáčky
- 1 PL lahůdkového droždí
- 1/2 datle medjool
- 1 lžička drcených mořských řas
- 1 stroužek českého česneku
- oregano
- sladká paprika
- špetka chilli
Mrkev oloupeme a odšťavníme. Šťávu vypijeme, do těsta budeme potřebovat jen drť. Ořechy umeleme, sušená rajčata nadrobno nakrájíme a poté také umeleme. Smícháme vše s mrkví, přidáme půlku datle, kterou jsme rozkrájeli nadrobno, šťávu z citronu, shoyu omáčku, česnek a koření, nadrtíme řasy a zahněteme vše do těsta. Na pečícím papíru vytvarujeme rybičku nebo jiný tvar a sušíme cca 3-4 hodiny v horkovzdušné troubě nebo sušičce při teplotě do 42°C.