Probuzení do nového dne by mělo být co nejhezčí a jedna z věcí, která vám k tomu pomůže, je představa dobré snídaně. I když nejste po ránu zrovna jedlíci, začít den něčím příjemným do žaludku je fajn.
Já snídám dle nálady – někdy málo, jindy vydatně. Tady je pět snídaňových tipů (a současně typů dle lehkosti) pro inspiraci 🙂
Čerstvá mrkvová šťáva – nejlehčí způsob snídaně. Mrkev je příjemně sladká a v zimním období je výborná s kouskem zázvoru. I když je to tekutina, JE to jídlo, takže to do sebe nekopejte na ex, ale hezky se k tomu posaďte 🙂 Doporučuji ke každé čerstvé šťávě zakousnout pár oříšků nebo semínek pro snížení glykemického indexu.
Ovoce je z všech druhů potravin nejrychleji stravitelné, pokud se s ničím nekombinuje a pokud možno se nekombinují ani různé druhy mezi sebou. Ovoce vás nabije rychlou energií a nepřecpete se, i když ho sníte větší množství. Další výhoda je rychost přípravy 🙂 Ovoce ochlazuje organismus, takže tenhle typ snídaně doporučuji spíše na letní období.
Šimpanzi si balí banány do zelených listů a z této stravy sestává převážná část jejich jídelníčku. Je fakt, že zelené smoothie je dobrý způsob, jak do sebe dostat významné množství listové zeleniny bez potřeby polívat ji dresingem.
Vypadá to možná divně, ale když si vyberete chutné ingredience, je to rozmixováno dohromady dobré 🙂
Listová zelenina se navíc může kombinovat s ovocem, aniž by s ním v žaludku špatně reagovala.
Pokud jste vyrůstali ve stereotypu, že snídaně (svačina, večeře) spočívá v tom namazat si rohlík medem nebo chleba máslem, a máte pořád psychologickou potřebu „něco na něco namazat“, tak Esejský chléb nebo jiná raw placka s pomazánkou je nejzdravější varianta tohoto jídla. Raw placky je možné zakoupit již hotové přes internet nebo v bio obchodech od firmy Lifefood.
Pomazánka může být mrkvová, avokádová, čokoládová – záleží, jak sytou snídani chcete 🙂
Kaše z pohanky, quinoy, kustovnice, máku, mrkve, banánu, dýňových a slunečnicových semínek s makovým mlékem je vydatná snídaně, která vás zasytí na několik hodin. Obzvlášť v zimě tělo hlásí, že ovoce nestačí, a chce dostat také nějaké komplexní sacharidy a zdravé tuky. Makové mléko můžete dosladit datlemi. Semínek doporučuji spíše menší množství, protože v máku je tuku dost. Mák má ale současně 12x více vápníku než mléčné výrobky, takže ho doporučuji do jídel používat.
Na obrázku je několik složek, ale ne všechny je nutné použít. Stačí jen jeden druh pseudocereálie (pohanka, quinoa) s mlékem, nebo varianta obohacená o semníka, nebo varianta obohacená o vlákninu z mrkve či rozmačkaný banán.
Kustovnice je zdrojem karotenoidů (více beta-karotenu než má mrkev) a obsahuje 500krát více vitaminu C na váhu než pomeranče. Zralé plody obsahují asi 11 mg železa na 100gramů.
Ať už si vyberete jakýkoli typ snídaně, nezapomeňte se nejdříve po probuzení pořádně napít čisté vody a až poté se s odstupem v klidu a v sedě u stolu nasnídat. Chápu, že je někdy těžké si najít čas, ale je to vaše chvilka, kdy pro sebe děláte něco příjemného a zdravého, a máte na ni nárok. A proč si neužít den už od rána nad skvělou snídaní 🙂
Přebírání textů
- tištěná média — přebírání nezměněných textů je zdarma s podmínkou uvedení zdroje
- online média — je možné pouze přebrat upoutávku v délce perexu nebo jednoho odstavce a pro zbytek textu odkazovat na web www.najimseazhubnu.cz