Léto je tady, už nemá smysl si namlouvat, že ne. Ulice jsou plné krátkých sukní, tílek a brzy budou plná i koupaliště. A to ani nemluvím o plážích v přímořských letoviscích, které jsou narvané už teď. Jenže co dělat, když vy ještě nemáte postavu, kterou byste chtěli ukazovat na veřejnosti v „oblečení“ tak nekompromisním a nelichotivém, jako jsou plavky? Vlastně by se tomu mělo říkat spíš „svlečení“… 🙂
Netvrdím, že mám dokonalou plavkovou postavu (i když zhubnout 25 kg objektivně JE úspěch), ale hubnutí opravdu rozumím. Přečtěte si několik mých spolehlivých triků, jak rychle shodit před dovolenou pár kilogramů.
Maximum ovoce a zeleniny
Přes zimu vám to možná moc nejelo, ale teď se příroda probudila, na pultech už jsou sezónní druhy ovoce i zeleniny a čím bude tepleji, tím větší chuť na ovoce a zeleninu budete mít. Důvodů, proč ovoce a zelenina fungují na hubnutí, je několik. Zaprvé spouští detoxikaci a při té se hubne. Aby tělo přešlo do režimu detoxikace, je ale nutné mít v jídelníčku opravdu dostatek čerstvé rostlinné stravy, takže se znovu podívejte na Zdravý talíř a přeorganizujte si lednici a spíž.
Zadruhé ovoce a zelenina obsahují vlákninu a vodu, takže nám pročistí střeva a zbaví nás přebytečné soli, která způsobuje otoky tkání. Divili byste se, kolik kilo vody může naše tělo zbytečně zadržovat. A za třetí ovoce a zelenina obsahují vysoké procento vitaminů, enzymů a minerálů, čili tzv. mikroživin. A když má tělo dostatek mikroživin, necítí nutriční podvýživu a nenutí vás se přejídat nebo jíst spoustu nevhodných potravin.
Pozor na tuky
Všechny přírodní (rostlinné i živočišné) tuky jsou zdravé (továrně upravené tuky naopak nikoli), nicméně většinou není zdravý poměr, v jakém je jíme. Omezte živočišné tuky a jezte více těch rostlinných (ořechy, semena, avokádo). Celkové množství tuku by nemělo přesáhnout 30% ve vašem jídelníčku. Co to znamená?
K snídani si dejte do kaše, jogurtu nebo smoothie 2 lžíce semínek, ale už žádný kokos, ořechové máslo, burákové máslo, tahini nebo čokoládu. Rostlinné mléko vybírejte obilné (rýžové) a nikoli ořechové (mandlové, kokosové). Příští den si do téhož jídla dejte naopak třeba to ořechové máslo, ale už ne semínka apod.
Na svačinu si spolu s čerstvým ovocem dejte jen malou hrst ořechů a nikoli půl pytlíku.
Oběd připravujte na vodě a nikoli na oleji. Používejte úpravu v páře, dušení, vaření nebo pečení na pečicím papíře. Cibulku místo restování jen povařte v 1 centimetru vody na pánvi. Majonézu nahraďte jogurtem. Můžete jej smíchat s trochou bio hořčice. Dodržujte pravidlo jednoho vejce do jedné porce. Sýr považujte za koření a nikoli za hlavní součást jídla. Nastrouhejte pouze 20 gramů sýra a jídlo jím posypte.
K odpolední svačině si dejte hodně zeleniny, ale jen půlku mozzarely nebo jen 1 vejce a tak dále. Semínkové krekry nahraďte žitnými nebo jinými bezpšeničnými krekry.
Do večeře použijte jen jedno vejce nebo půlku avokáda nebo filet ze pstruha a podobně. Běžný sýr můžete nahradit bio cottage sýrem.
Sůl není nad zlato
Kdysi dávno lidé potřebovali sůl, protože jí ve stravě neměli dostatek. Dnes však je soli v průmyslově zpracovaných potravinách naopak přebytek, takže solit si k tomu navíc ještě jídlo na talíři nebo při vaření už je luxus, který si nemůžeme dovolit, pokud chceme zhubnout. Pokud máte rádi česnek, můžete ho do polévek a jiných vařených jídel doslova nacpat, povařením se jeho pálivost vytratí a jídlo získá slanější chuť. Vyzkoušejte sladkokyselé chuťové kombinace. Co je kyselé, nemusí být slané, co je sladké, nemusí být slané 🙂 Časem se otupělé chuťové buňky vzpamatují a opět ucítíte chuť i neslaných pokrmů. Kupodivu zjistíte, že jsou samy o sobě i bez soli slané.
Pitný režim
Není pravda, že musíme každý den vypít 4 litry vody, dokonce ani ty 3 litry vypít nemusíme, pokud jsme běžná žena, neujely jsme 10 km na kole v pravé poledne a jíme dostatek ovoce a zeleniny. Polévky a čerstvé ovocné šťávy, dokonce i bylinné a ovocné čaje se také počítají. Nicméně úplně bez vody hubnout nejde. Začněte tím, že si každé ráno před snídaní dáte velkou sklenici vody (může být teplá, může být s citronem). Tělo k detoxikaci potřebuje vodu a detoxikaci potřebuje k hubnutí. To zvládnete!
Spánek
Čím déle spíme, tím více ve spánku spálíme energie (tělo se ve spánku detoxikuje a regeneruje). Čím déle spíme, tím méně přes den potom jíme. Jednak proto, že si den spánkem o něco zkrátíme a jednak proto, že tělo načerpalo energii spánkem a nenutí vás potom tolik jíst. Zní to možná zvláštně, ale až budete spát pravidelně 7 až 8 hodin denně, uvidíte sami.
Správné časování jídel
Rozhodně je nutné jíst ráno co nejdříve, ideálně do hodiny od probuzení. Tělo nesmí mít dlouho hlad. A vaše tělo může mít hlad, i když vy ho cítit nemusíte. Nejdůležitější je jíst ráno, dopoledne a kolem oběda. Tato jídla nesmíte šidit, oddalovat nebo dokonce vynechávat. Vymstí se vám to v podobě kil navíc. Odpoledne už naopak jídla postupně ubývá. Večeře by měla být nejpozději dvě až tři hodiny před spánkem, ale je možné večeřet ještě dříve, pokud cítíte, že chodíte spát s nestráveným jídlem v žaludku.
Přeji vám dobrou chuť a užijte si léto a dovolenou naplno!
Další informace o hubnutí nebo zdravé stravě se dozvíte například v těchto článcích (ale i mnohých dalších v sekci blog):
- Zdravý talíř – praktická pomůcka na lednici
- Změnit od základu jídelníček je snadnější, než myslíte. Jak na to?
- Jak nahradit lepek?
- Jste otrokem nezdravého jídla? Jak se zbavit závislosti…
- Které cukry jsou pro nás nejlepší?
- Živit děti zdravě není tak složité. Příběh mé dcery…
- Jak pohodlně hubnout v létě?
- Můj pravidelný jarní detox pro zdraví a krásu
Podívejte se i na má videa
Jste z toho zmatení?
Nedozvěděli jste se vše, co by vás zajímalo?
Ráda vám s jídelníčkem poradím osobně na individuální konzultaci, nebo přijďte na moje kurzy .
Přebírání textů a fotografií:
- tištěná média — přebírání nezměněných textů a fotografií je zdarma s podmínkou uvedení zdroje
- online média — je možné pouze přebrat upoutávku v délce perexu nebo jednoho odstavce a jednu fotografii s uvedením autora a pro zbytek textu odkazovat na web www.najimseazhubnu.cz
Foto: Cecílie Jílková, archiv ČT