Když jsem četla knihu Harry Potter, neustále se mi sbíhaly sliny na „máslový ležák„, který Harry často pil, a strašně mě zajímalo, jak by takový nápoj asi chutnal a z čeho by byl…
A nakonec jsem to letos nevydržela a recept na máslový ležák si zkrátka vymyslela. Výsledek je přesně dle mých představ, ležák se rozplývá na jazyku a nutí vás pomlaskávat blahem 🙂
A to bych nebyla já, abych recept nevymyslela v raw vegan provedení a bez cukru, takže je vnodný i do paleo diety 🙂
Na 400ml ležáku:
- 60g vlašských ořechů
- 1 lžička pravé vanilky (Lifefood)
- 1/2 lžičky skořice
- 3 lžičky steviolu
- 2-3PL gelu z Irského mechu (postup výroby gelu v tomto receptu: Čokoládový dort s Irským mechem)
- špetka soli
- 400ml vody
Ořechy namočíme přes noc do studené vody. Ráno vodu zcedíme a ořechy rozmixujeme ve výkonném mixéru se 400ml nové (ideálně filtrované) vody. Mixujeme minimálně 40 vteřin, nebo i déle, aby ořechy byly zcela na jemný prášek. Následně mléko přecedíme přes plátýnko nebo punčochu. Zbylou drť můžeme poté vysušit a ponechat jako mouku na nějaké další recepty.
Hotové mléko rozmixujeme s vanilkou, skořicí, steviolem, solí a gelem a ihned podáváme, nebo uchováváme v lednici cca 1 den. Hotovo 🙂