Raw marcipán se od toho běžného liší tím, že mandle nepečeme a také místo cukru používáme med nebo jiné zdravé sladidlo. Místo nejrůznějších nevhodných náhražek nastavíme mandlové těsto trochou pohanky, takže snížíme celkový obsah tuku a současně dodáme zdravý rutin, který prospívá cévám a na který je pohanka velmi bohatá 🙂
Na 16 kousků:
- 100g mandlí
- 90g pohanky
- 40g kešu ořechů
- 5 PL medu/sirupu z agáve
- 1/2 lžičky pravé vanilky (Lifefood)
- 100g kakaového másla (Lifefood)
- 3 PL raw kakaa (Lifefood)
Pohanku namočíme na 1-8 hodin do studené vody. Poté zcedíme, propláchneme a můžeme trochu prosušit utěrkou, na topení nebo v sušičce, ale není to nezbytné. Mandle a kešu ořechy umeleme ve výkonném mixéru nebo mlýnku na prášek. Použijeme samozřejmě neloupané mandle včetně slupek (ty jsou bohaté na hořčík). Čím kvalitnější mandle, tím lahodnější marcipán. Prášek rozmixujeme s pohankou, 2 PL medu/sirupu (kdo má raději sladší, osladí více) a vanilkou. Pokud nemáte silný mixér, doporučuji si pohanku rozmixovat nejprve zvlášť a poté vmíchat ostatní ingredience ručně. Prosušená pohanka se mixuje obtížněji, ale snaha je odměněna tužším marcipánem 🙂
Těsto je velmi lepkavé, ale to nám nevadí. Přemístíme je na vál pokrytý potravinovou fólií a pomocí této fólie vytvarujeme z těsta štolu. Můžete také použít igelitové rukavice, ale fólie by měla být alespoň vespod těsta. Štolu necháme ve fólii a dáme ji zmrznout do mrazáku. Když je zcela tuhá, nakrájíme ji na asi centimetrové nebo tenčí plátky – měsíčky.
Kakaové máslo rozehřejeme ve vodní lázni, přidáme asi 3 PL medu nebo sirupu a lžičkou nebo vidličkou šleháme, dokud se tuk zcela nespojí se sladidlem do jednolité kaše. Potom přisypeme kakao a opět dobře rozmícháme. Měsíčky namáčíme pomocí lžíce nebo jiného šikovného nástroje do polevy a odkládáme na tác vyložený pečícím papírem nebo silikonovou podložkou. Následně dáme ztuhnout na pár minut do mrazáku. Poté měsíčky nožem vyprostíme z okolního přebytku polevy, otočíme a lžící poléváme polevou jejich druhou stranu. Znovu necháme ztuhnout, nožem odřízneme okolní čokoládu a ihned konzumujeme, nebo můžeme uskladnit v lednici. Marcipánky vydrží dobré přibližně týden. Dobrou chuť 🙂