Skutečně sváteční delikatesa, nad kterou se budou mlsné jazýčky oblizovat 🙂
Na dort o průměru 19cm:
- 270g slunečnicového semínka
- 9 medjool datlí
- 2-3 PL prášku maca
- 250g kešu ořechů
- 2 manga
- 150g kakaového másla
- 1 citron
- 1/2 limetky
- 4 PL sirupu z agáve
- 6 lžiček zeleného ječmene
- hrst raw pistáciových oříšků na ozdobu
Slunečnicové semínko umeleme na prášek, smícháme s práškem maca (opravdu doporučuji nevynechávat tuto ingredienci) a společně s vypeckovanými datlemi uhněteme v tuhé těsto. Výhoda medjool datlí je, že je lze rozmáčknout snadno pouhou dlaní a nemusíte tedy používat mixér ani food processor. Těsto natlačíme do formy a umístíme do mrazáku.
Manga oloupeme, zbavíme pecek a rozmixujeme na kaši. Kešu ořechy umeleme na prášek a vmícháme do kaše. Kakaové máslo rozehřejeme ve vodní lázni a vmixujeme do kaše, aby se hmota zcela spojila. Přidáme šťávu z citronu, limety, sirup z agáve a ječmen a pokračujeme v mixování, dokud není směs krásně hladká.
Korpus vyjmeme z mrazáku a nalijeme na něj zelenou směs. Opatrně vložíme zpět do mrazáku, abychom formu nenaklonili a směs se nám nepřeskupila ke straně formy. Asi po hodině můžeme opatrně rozepnout formu a dort nazdobit sekanými pistáciemi. Doporučuji ale napřed dort polít cca jednou lžičkou sirupu z agáve, aby se pistácie dobře přilepily. Dort vložíme ještě cca na hodinu do lednice. Poté jde pohodlně krájet. Hotovo 🙂
Foto: Peter Studenik