Mandlové raw mléko se vyznačuje vysokým obsahem vápníku, fosforu, hořčíku a draslíku. Pravidelná konzumace mandlí posiluje nervy, dodává pevnost svalům a pomáhá překonávat stres, depresi a únavu. Sportovci a těžce pracující najdou v mandlích potravinu, která dodává tělu energii a vitalitu. Navzdory tomu, že mandle jsou bohaté na tuky, nezvyšují hladinu cholesterolu v krvi, ale naopak ji snižují. Prospívají především psychicky labilním jedincům nebo lidem s poruchami koncentrace, protože obsahují velké množství kyseliny linolové a fosforu, a tím zvyšují duševní výkonnost.
Ačkoliv o slupce sladkých mandlí panuje mýtus, že je škodlivá, těžko stravitelná nebo že obsahuje kyanovodík, nic z toho není vědecky podloženo. Pozor si dávejte pouze na hořké mandle, které doporučuji nekonzumovat vůbec. Sladké mandle doporučuji konzumovat i se slupkou, protože obsahuje vlákninu a antioxidanty.
Raw mléko lze vyrobit z nejrůznějších ořechů a semen, ale to mandlové má obzvláště jemnou chuť 🙂
Na 600ml:
- 100g raw bio mandlí (Lifefood)
- 500ml vody
- punčocha nebo plátýnko
Mandle nasypeme do velké nádoby a zalijeme vodou. Necháme máčet 8-12 hodin. Poté vše přelijeme do mixéru a mixujeme na nejvyšší rychlost cca 1 minutu, nebo kratší dobu, pokud máme pocit, že jemnější konzistenci už mléko nezíská. (Obyčejné mandle doporučuji před mixováním zcedit, propláchnout a použít k mixování novou vodu.) Připravíme si čistou nádobu a punčochu nebo plátýnko. Já používám raději punčochu, protože jde dobře zmáčknout a zcezení mléka je tak rychlejší. Mléko přecedíme do nádoby a zbylou drť můžeme využít do nějakého jiného receptu. Mléko pokud možno ihned konzumujeme, v lednici vydrží max. 3 dny. Hotovo 🙂