• Home
  • O mně
    • O mně
    • Kontakt
  • Blog
  • Recepty
  • Poradna
  • Kurzy
    • Večerní kurzy
    • Dvoudenní pobytové kurzy
    • Léčba poruch příjmu potravy
  • Videa
  • Knihy
  • Apka

Máme jíst sóju? A kterou?

higher_soy_intake_balanced_diet_reduce_mortality3da1f9e7338960938304Kontroverze okolo sóji má své důvody. V době, kdy je sója používána jako levná náhražka do všemožných zpracovaných potravin (cukrovinky, pochutiny, uzeniny), jsou jí krmena zvířata, jejichž maso, mléko a následné produkty potom putují na naše stoly, a kdy je současně sója jednou z plodin, která se běžně geneticky modifikuje, jsou na místě obavy, jak tato potravina působí na náš ogranismus, pokud ji přijímáme ve větším množství. (Nutno podotknout, že v EU platí povinnost označovat výrobky, k jejichž výrobě byla použita geneticky modifikovaná sója, takže takové výrobky nemusíme samozřejmě kupovat.)

Otázky vyvstávají především okolo látek, které sója obsahuje. Těmi jsou fytoestrogeny (látky podobné ženským hormonům) a antinutriční látky, které snižují využitelnost živin v lidském organismu. Může mít sója vliv na pohlavní dospívání dětí? Může způsobovat nepodnost mužů? Nejsou vegetariáni, konzumující velké množství sóji, ohroženi podvýživou?

Zdravá a nezdravá sója

Existuje velké množství studií zabývajících se vlivem sóji na zdraví. Z těch naštěstí tradiční fermentovaná sója nevychází nijak špatně. (Ne však už surová sója.) Z některých studií dokonce vyplývá, že sója může vlivem fytoestrogenů snižovat riziko rakoviny prsu. Kromě zlepšení prevence rakoviny prsu sója pomáhá také předcházet rakovině prostaty, snižuje cholesterol a zmírňuje symptomy menopauzy. Studie, zabývající se vlivem sóji na potenci, neprokázaly negativní vliv sóji, pokud nejíte 14 a více porcí sóji denně. Taktéž studie zabývající se kojeneckou výživou doposud neprokázaly negativní vliv sóji. Pozor by si měli dát pouze lidé (včetně dětí) s nedostatkem jódu ve stravě a současně se sníženou funkcí štítné žlázy. U těch by sója mohla jejich problémy zhoršit.

Sója také obsahuje látky, které mohou zabraňovat vstřebávání živin, a látky, které mohou působit alergie. Týká se to ovšem především surové sóji a výrobků z ní (mouka, maso, mléko, tofu). Tradiční fermentované výrobky jako je tempeh (sojový sýr), natto (kvašené boby), miso (pasta), tamari (omáčka) a shoyu (omáčka) jsou bezpečné, protože proces fermentace tyto látky vpodstatě ničí.

Nechutně zdravé natto

Fermentované sojové boby natto obsahují vitamin K2, který je velmi důležitý pro zdravé kosti, srdce a prevenci rakoviny a kterého máme všichni nedostatek. Lékaři většinou sledují a znají pouze snadněji dostupný K1. Vitamin K1 je v zelené listové zelenině, podporuje srážení krve a není problém jej získávat z běžné stravy. Vitamin K2 je obsažen v jiných zdrojích a má v organismu zcela odlišné funkce než vitamín K1. Vitamín K2 vytvářejí ve zdravém střevním prostředí bakterie. Z potravin je nejbohatším zdrojem právě fermentovaný sójový sýr natto.

Bohužel není natto však potravinou pro každého. Jeho specifický odér podobný olomouckým tvarůžkům a jeho kluzká konzistence může neotrlého konzumenta odradit 🙂 V Japonsku je však považován za tradiční pochoutku… Natto a vitamin K2 v něm se u asiatů patrně podílí na prevenci osteoporózy. Při nedostatku vitamínu K2 totiž nedochází k aktivaci bílkovin, které ukládají vápník na správných místech v organizmu. Následkem může být zvýšené ukládání vápníku v měkkých tkáních a cévách, kde jednoznačně škodí. Naopak hrozí nedostatečné ukládání vápníku v kostech, tím i vyšší riziko vzniku osteoporózy. V případě užívání doplňků vápníku anebo vitamínu D a současném nedostatku vitamínu K2 v organismu také hrozí vyšší riziko vzniku srdečního infarktu a mozkové mrtvice.

Výborný tempeh

Tempeh většině lidí naopak velmi chutná. Stejně jako natto je obvykle připravován při teplotě do 40°C a je možné ho dostat uzený, smažený, marinovaný nebo přírodní (ten si však musíme následně tepelně upravit). Veganům doporučuji tempeh jako potravinu bohatou na bílkoviny.

Tradiční miso pasta je výborná do polévky s řasami a tradiční sojové omáčky shoyu a tamari jsou perfektní do různých dipů, zálivek, placek a pomazánek. Samozřejmě neobsahují žádné emulgátory ani konzervanty. Všechny tradiční fermentované výrobky seženete v bio obchodech (natto je ale někdy pouze na objednávku).

Čemu se vyhnout

Výrobkům se surové sóji pro jeji nestravitelnost a obsah alergenů. Takovými výrobky jsou především sojové maso, mléko, mouka, tofu a nejrůznější potraviny s přídavkem sóji.

Zdroje:

Phytoestrogens in the Prevention of Postmenopausal Bone Loss

Soy: What’s the Harm?

Response to Not Soy Fast

Nutritional info of Natto vs Tempeh

Vitamin K2

 

Přebírání textů

  •     tištěná média — přebírání nezměněných textů je zdarma s podmínkou uvedení zdroje
  •     online média — je možné pouze přebrat upoutávku v délce perexu nebo jednoho odstavce a pro zbytek textu odkazovat na web www.najimseazhubnu.cz
« Rýžová rajčata
Rychlé vanilkové rohlíčky »

Dárkové kupony

Darujte konzultaci nebo výživový plán.

Spolupráce

Atranet.cz

Přístroje pro výrobu receptů - sušičky ovoce, mixéry a odšťavňovače dodává obchod Atranet.cz


lifefood.cz

Raw potraviny všeho druhu - Lifefood.cz


CyberChimps WordPress Themes

©ecilie 2013

Tyto webové stránky používají soubory cookie k Vašemu většímu pohodlí a kvůli analytice návštěvnosti. Nikoli pro jakýkoli marketing. Předpokládáme, že s použitím cookies souhlasíte, ale pokud si přejete, můžete analytická cookies zamítnout.

Přijímám Odmítám
Souhlasím s používáním následujících souborů cookie:
Deklarace souboru cookie O souborech cookie
Nezbytné (0) Marketing (0) Analytics (0) Předvolby (0) Nezařazeno (0)
Potřebné soubory cookie pomáhají vytvořit web použitelný tak, že umožní základní funkce, jako je navigace na stránce a přístup k zabezpečeným oblastem webu. Web nemůže bez těchto souborů cookie pracovat správně.
Soubory cookie tohoto typu nejsou používány.
Marketingové soubory cookie slouží ke sledování návštěvníků na webových stránkách. Záměrem je zobrazit reklamy, které jsou relevantní a které se týkají individuálního uživatele, a tím hodnotnější pro vydavatele a inzeráty třetích stran.
Soubory cookie tohoto typu nejsou používány.
Soubory cookie služby Analytics pomáhají vlastníkům webů porozumět tomu, jak návštěvníci komunikují s weby shromažďováním a hlášením informací anonymně.
Soubory cookie tohoto typu nejsou používány.
Soubory cookie předvoleb umožňují webu zapamatovat si informace, které mění způsob chování nebo vzhledu webu, například upřednostňovaný jazyk nebo oblast, ve které se pracujete.
Soubory cookie tohoto typu nejsou používány.
Neklasifikované soubory cookie jsou soubory cookie, které se v procesu klasifikují, společně s poskytovateli jednotlivých souborů cookie.
Soubory cookie tohoto typu nejsou používány.
Soubory cookie jsou malé textové soubory, které mohou webové stránky využívat k zefektivnění práce uživatele. Podle zákona můžeme soubory cookie ukládat do vašeho zařízení, pokud jsou nezbytně nutné pro provoz těchto stránek. Pro všechny ostatní typy souborů cookie potřebujeme váš souhlas.
Nastavení Cookies