Rychlé raw kuličky s tradiční příchutí máku, švestek, pohanky a perníkového koření 🙂
Na cca 50 kuliček:
- 100g sušených švestek
- 100g rozinek
- 50g máku
- 125g pohankových vloček
- 25g xylitolu
- 2 PL medu/sirupu
- 1 PL perníkového koření
- špetka soli
Sušené švestky promneme v prstech, zda jsou vláčné. Pokud máme švestky tvrdší, je lepší cca třetinu z nich přes noc namočit do vody a ráno zcedit. Všechny švestky rozmixujeme ve výkonném mixéru společně s rozinkami a medem na pastu. Drobné kousky ovoce nejsou na škodu. Pastu přeneseme do mísy, přisypeme vločky, čerstvě mletý mák (můžete použít elektrický mlýnek na kávu), xylitol, sůl a koření a rukama uhněteme těsto.
Pokud máte doma odšťavňovač s funkcí homogenizace, bude pro vás příprava snadnější: švestky, rozinky a vločky jen vcelku promíchejte a směs lžící naházejte do přístroje. Poté vmíchejte ručně zbytek ingrediencí (nezapomeňte mák umlet) a vytvořte těsto.
Z těsta poté uždibujeme kousky a válíme kuličky. Hotovo 🙂