Tenhle koláček je nebezpečný, pozor na něj 🙂
Ingredience na více koláčků (počet dle vámi zvolené velikosti):
- 2 a 1/2 šálku mletých ořechů
- 1 šálek strouhaného kokosu
- 7 datlí
- šťáva z 1/2 pomeranče
- 250 g sušených fíků
- 3/4 šálku máku
Libovolný druh ořechů (vlašské, mandle, kešu) umeleme v mlýnku na ořechy nebo na kávu. Kdo chce využít maximum výživných látek z ořechů, doporučuji mu je předem namočit do vody na dobu dlouhou dle druhu ořechu. (Najdete v této tabulce.) Po uplynutí doby ořechy zcedíme a propláchneme studenou vodou.
Ořechy smícháme s jedním šálkem kokosu. (V případě namáčených ořechů je výsledná hmota po umletí mokřejší a je potřeba přidat kokosu více.) Do směsi ořechů a kokosu přidáme pastu z datlí a poměrančové šťávy, kterou jsme vyrobili takto: datle jsme nakrájeli, na chvilku naložili do šťávy z půlky pomeranče (stačí dvě minuty) a poté i se šťávou rozmixovali na pastu. Výsledné těsto by mělo mít konzistenci těsta na vanilkové rohlíčky. Z těsta vytvarujeme kolečka se zvýšenými okraji a vložíme do mrazáku.
Fíky nakrájíme (a také odkrojíme stopky) a rozmixujeme s troškou vody na kaši. Mák umeleme a vmixujeme do kaše. V této fázi přichází onen vražedný krok – strčení ruky do mixéru. Tento bod NENÍ povinný 🙂 Obvážeme si prst, nalijeme směs na korpusy a dáme koláčky do chladničky ztuhnout. Zdobíme mandličkami 🙂