Raw lískooříškové mléko je jedním z nejchutnějších ořechových mlék 🙂
Lískové oříšky patří k nejbohatším zdrojům vitaminu E, který ochraňuje buňky. Kromě toho jsou lískové ořechy bohaté na vápník, hořčík, zinek, kyselinu listovou a biotin. Pomáhají při prevenci srdečních a oběhových chorob. Prospívají při neurózách, fyzickém vyčerpání, uklidňují a zlepšují paměť.
Na 600ml:
- 100g bio lískových ořechů
- 500ml vody
- punčocha nebo plátýnko
Oříšky zalijeme vodou a necháme přes noc nabobtnat. Ráno vodu slijeme a ořechy propláchneme. Přesypeme do výkonného mixéru, zalijeme nejdříve menším množstvím vody, chvíli mixujeme a poté dolijeme zbytek vody. Přes čisté plátýnko nebo punčochu zcedíme do nádoby. Drť, která nám zbyla v plátýnku ještě pečlivě vymačkáme a necháme rozloženou na talíři nebo v sušičce proschnout. Můžeme ji poté coby ořechovou mouku použít do jiných receptů. Mléko uchováváme nejdéle dva dny v lednici, ale vhodnější je okamžitá konzumace. Dosladit můžeme medem nebo sirupem z agáve 🙂