Ingredience na dva burgery:
- 1 květák (jakýkoli)
- 1/2 šálku pohanky
- 2 PL lahůdkového droždí
- 1 PL jablečného octa
- 2 PL sirupu z agáve nebo datlového sirupu
- 1 PL tahini
- 1/2 PL tamari
- 3 sušená rajčata (suchá, ne v oleji)
- provensálské koření
- sůl (nemusí být)
- 1/2 avokáda na dip (nemusí být)
- zelenina na oblohu
Pohanku namočíme na 2 až 8 hodin a poté necháme proschnout na lince nebo v sušičce. Květák odšťavníme a drť smícháme s rozmixovanou nebo umletou pohankou (lze použít i kupované pohankové vločky, ale ty mají trochu jinou chuť), rozmixovanými sušenými rajčaty a zbytkem ingrediencí kromě avokáda, které použijeme na dip. Solit nemusíme, rajčata jsou sama o sobě slaná.
Vytvarujeme dva burgery a dáme sušit na 5-8 hodin, případně přes noc na 42°C. Důležité je burgery moc nepřesušit, v průběhu je zkontrolujte a jednou obraťte. Avokádo rozmačkáme vidličkou a dip je hotový. Můžeme jej ale ještě dochutit solí a citronem, případně tamari nebo mletými sušenými rajčaty. Podáváme se zeleninovou oblohou. Dobrou chuť! 🙂