Máte rádi k snídani nebo před spaním sklenici rostlinného mléka? Používáte rostlinné mléko do koktejlů nebo při vaření? Výběr rostlinných mlék na našem trhu je pestrý. Dokonce tak pestrý, že už se v tom pomalu začínáme ztrácet a nevíme, jaký druh mléka a od kterého výrobce si vlastně vybrat. V tomto článku proto shrnu přednosti různých druhů rostlinných mlék, abyste při nákupu měli výběr snadnější a rychlejší. Pro zjednodušení používám označení „mléko“, přestože dle legislativy je pro rostlinné alternativy mléka povoleno pouze označení „nápoj„. Většina z nás ale stále používá slovo mléko 🙂
Sojové mléko
Nejčastěji dostupná alternativa, dostaneme je i v běžném supermarketu a cena není závratná. Surová sója, z níž se mléko vyrábí, může však být pro některé z nás hůře stravitelná. Navíc je sója jednou z nejpěstovanějších plodin na planetě a často je geneticky modifikována. Fytáty a antinutrienty obsažené v sóji omezují využití některých živin ze stravy. Více o sóji jsem už psala v tomto článku: Máme jíst sóju? A kterou? Osobně doporučuji používat pouze bio sojové mléko z geneticky nemodifikované sóji bez přidaného cukru a soli, a to pouze v množství malém, například k dochucení nápojů či pokrmů, nikoli však pro běžné denní pití.
Mandlové mléko
Mandlové mléko se vyznačuje vysokým obsahem vápníku, fosforu, hořčíku a draslíku. Jelikož jsou mandle pro nás exotickou potravinou a jsou k nám importovány z velké dálky na lodích, doporučuji kupovat mandle nejvyšší kvality (bio) a totéž platí i o mandlovém mléce. Mandlových mlék je na našem trhu několik druhů. Pokud mléko neobsahuje přidaný cukr, sirup z agáve, sůl, stabilizátory nebo emulgátory, je to dobrá volba pro náš stůl i kuchyni. Mléko si můžete dosladit medem, sladem či sušeným ovocem. Můj recept na domácí raw mandlové mléko najdete zde: Mandlové mléko
Kokosové mléko
Kokosové mléko je široce dostupné nejen v supermarketech, ale dokonce i v malých prodejnách potravin. Bohužel jeho kvalita je často velmi pochybná a mléko obsahuje nežádoucí příměsi. Za vhodné složení kokosového mléka považuji pouze následující položky: bio kokosová voda, bio kokosová dužina, pitná voda. Dalším problémem kokosového mléka je jeho vysoký obsah tuku, a to především nasycených mastných kyselin. Z toho důvodu nedoporučuji kokosové mléko k běžnému pití, ale pouze pro dochucení pokrmů a nápojů. Pro toto dochucení však dobře poslouží i klasický strouhaný kokos.
Rýžové mléko
I rýžové mléko je dnes již dostupné ve většině supermarketů a jeho výhodou může být nižší obsah tuku než u mandlového mléka. I zde však věnujte pozornost složení, do kterého by měla patřit jen bio rýže, pitná voda, slunečnicový olej a maximálně ještě sůl. Právě pro zdánlivou nepostradatelnost oleje a soli v tomto mléku (pokud si rýžové mléko nevyrábíte sami doma pouze z vody a rýže) ho osobně neřadím mezi favority. Dalším otazníkem je nedávná kauza týkající se kontaminace tohoto mléka arzenem. Ačkoli dle vyjádření Státní zemědělské potravinové inspekce se v současnosti v Čechách žádné rýžové mléko kontaminované arzenem neprodává, jeho používání doporučuji omezit jen na dochucování pokrmů a nápojů. Dětem doporučuji podávat potom spíše jiné druhy rostlinných mlék.
Ovesné mléko
Ovesné mléko zatím nepotkáte na pultech obchodů tak často jako výše zmíněná mléka, nicméně lze počítat s čím dál vyšším zájmem spotřebitelů, a tím pádem i lepší dostupností tohoto mléka. I výhodou ovsa může být, že neobsahuje tuk (narozdíl od mandlí a jiných ořechů), nicméně na druhé straně oves narozdíl od například amarantu či quinoy obsahuje v jisté formě lepek. Pokud se však snažíte vyhýbat lepku pouze preventivně, ovesného mléka se obávat nemusíte. Co se týče ovesných mlék, na trhu lze dostat i ta s téměř zcela čistým složením: oves, voda, sůl. Více přísad není třeba a mléko si můžete sami jakkoli dochutit.
Quinoa mléko
Quinoa je označována za pseudoobilninu, což znamená, že má podobné nutriční hodnoty i využití jako oblininy, přestože se jedná o rostlinu z čeledi laskavcovitých. Toto mléko s nižším obsahem tuku zatím neseženete v mnoha prodejnách a, pokud se mi podařilo zjistit, na tuzemském trhu je zatím k dostání pouze ve variantě s přidaným sirupem z agáve a maltodextrinem. Je to škoda, protože další bezlepková varianta rostlinného mléka založeného na složených sacharidech a bez zbytečných aditiv by se hodila. Třeba se v budoucnu dočkáme.
Lískooříškové mléko
Lískové oříšky patří k nejbohatším zdrojům vitaminu E, který ochraňuje buňky. Kromě toho jsou lískové ořechy bohaté na vápník, hořčík, zinek, kyselinu listovou a biotin. Pomáhají při prevenci srdečních a oběhových chorob. Prospívají při neurózách, fyzickém vyčerpání, uklidňují a zlepšují paměť. I pro toto mléko platí stejné informace, jako pro quinoa mléko. Malá dostupnost v obchodech a složení s přidaným sirupem z agáve a maltodextrinem. Domácí výroba tohoto mléka je však prostá a mléko má výbornou chuť. Můj recept naleznete zde: Lískooříškové mléko
Amarant mléko
Zrno amarantu je zdrojem minerálů (zejména železa, vápníku a hořčíku) a i amarant je jakožto pseudoobilnina přirozeně bezlepkový. I amarantové mléko však budete shánět složitěji. Navíc i zde se ve složení setkáte s přidaným sirupem z agáve a maltodextrinem. Na druhou stranu by spotřebiteli patrně stačila na truhu jen jedna varianta pseudoobilného mléka s prostým složením pseudoobilnina + voda, ať už by se jednalo o mléko z quinoy, amarantu nebo třeba pohanky.
Které rostlinné mléko je nejzdravější a které je na hubnutí?
Odpověť na tuto otázku je individuální. V nízkotučném jídelníčku obstojí lépe mléko rýžové nebo ovesné. V nízkosacharidovém jídelníčku zase preferujte spíše mléko mandlové, domácí makové, domácí vlašské nebo domácí lískooříškové a slaďte tato mléka pouze minimálně či přírodními sladidly. Ve vyváženém jídelníčku můžete používat jak mléka tučnější, tak ta méně tučná. Kombinujte však pokrmy dle pravidla vyváženosti, tzn. do obilné kaše patří spíše ořechové mléko a naopak do čokoládového pudingu se hodí mléko s nižším obsahem tuku, tedy obilné či pseudoobilné. Z pohledu významu pro zdraví jsou vhodná všechna mléka, pakliže neobsahují přidaný cukr a, pokud možno, ani sůl. Samozřejmě do mléka nepatří různé konzervanty a emulgátory.
Domácí raw mléka
Jednoznačně nejvhodnější a nejlevnější variantou rostlinných mlék jsou domácí raw mléka. Domácí výrobu doporučuji především u mléka z vlašských ořechů, které je velmi chutné a bohaté na vzácné omega 3 mastné kyseliny. Dále doporučuji vyzkoušet pohankové mléko, mléko makové, bohaté na vápník, slunečnicové mléko bohaté na hořčík, tryptofan, vitamin B6 a E a již zmíněné lískooříškové a mandlové mléko. Recepty na všechna tato mléka pro přehlednost uvádím níže.
Přeji vám hodně zdraví a dobrou chuť
Informace o hubnutí nebo zdravé stravě se dozvíte například v těchto článcích (ale i mnohých dalších v sekci blog):
- Jak nahradit lepek?
- Jak se zbavit choré posedlosti jídlem?
- Jak získat pevnou vůli k hubnutí?
- Jak poznat, že mám orthorexii?
- Nesmím jíst, protože…
- Proč tak často hřešíme jídlem? Koloběh selhávání.
- 8 “dietních” pomocníků, kteří nám hatí hubnutí
- V čem tkví umění jíst trvale zdravě a zhubnout napořád?
Podívejte se i na má videa
Jste z toho zmatení? Nedozvěděli jste se vše, co by vás zajímalo? Ráda vám s jídleníčkem poradím osobně na individuální konzultaci, nebo přijďte na moje kurzy
Přebírání textů:
- tištěná média — přebírání nezměněných textů je zdarma s podmínkou uvedení zdroje
- online média — je možné pouze přebrat upoutávku v délce perexu nebo jednoho odstavce a pro zbytek textu odkazovat na web www.najimseazhubnu.cz