Sváteční křížalový nízkotučný raw štrůdl udělá na stole parádu a navíc skvěle chutná 🙂
- 2 jablka
- 3 banány
- 8 PL medu/sirupu z agáve
- 600g mrkve
- krystalický vit. C nebo 1 citron
Připravíme si plech nebo sušící plát a vyložíme jej pečícím papírem nebo dáme na dno silikonovou sušící podložku. První jablko oloupeme a nakrouháme na cca 2 mm tenká kolečka. (Já používám spiralizér Le Rouet, ale můžete použít i obyčejné struhadlo.) Kolečka naskládáme symetricky na pečící papír nebo silikonovou sušící podložku (papír nebo podložku předtím vymažeme asi 4 kapkami kokosového oleje). Druhé jablko rozmixujeme se dvěma banány a 4 PL medu/sirupu. Touto směsí opatrně přelijeme jablečné kroužky a velkým nožem uhladíme povrch tak, aby byla vrstva směsi všude stejně vysoká, jednolitá a těsně obklopovala jablečné kroužky. Je žádoucí, aby směs naplnila celý sušící plát nebo plech, protože nám během sušení nebude těsto utíkat do stran a trhat se. Pokud máte pocit, že je směsi na rozměr vašeho plechu málo, udělějte raději větší množství.
Sušičku nastavíme na program Raw, nebo sušíme v horkovzdušné troubě na teplotu 42°C 13 hodin. Výsledná placka by se neměla lepit, ale měla by být dost vláčná na to, abychom do ní mohli zabalit štrůdl. Mrkev odšťavníme a výslednou drť rozmícháme s 1 banánem, krystalickým vit. C (asi 0,5 – 1 lžička) nebo citronovou šťávou a 2-4 PL medu/sirupu z agáve. Směs vysypeme na placku a zavineme štrůdl. Okraj přilepíme medem/sirupem. Krájíme ostrým nožem pilovacím pohybem. Hotovo 🙂